Pénzügy

2008-ra léphet hatályba az új Munka törvényköyve

A szaktárca most készíti elő a Munka törvénykönyve és a bérgarancia törvény módosítását. Szándékuk szerint a bérgaranciáról szóló jogszabály már jövőre, az Munka törvénykönyve pedig 2008-ban léphetne hatályba.

A Munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálatához a munkajog legjelesebb tudósait kérte fel a szaktárca, s ha a javaslatuk elkészül – még az idei őszön -, akkor azt az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) megvitatják, majd annak eredményeként kialakul a törvénymódosítási koncepció – mondta Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára hétfőn Balatonfüreden, a Vasas Szakszervezet észak-dunántúli régiójának konferenciáján. A szakállamtitkár szerint a cél az, hogy 2008. január elsejével hatályba lépjen a módosított, megújított munka törvénykönyve.

Herczog László szerint a bérgarancia törvényt módosító javaslatokat még idén elkészíti a tárca. A felmerülő, illetőleg rendezendő problémák közt említette a szakállamtitkár, hogy a jegybanki alapkamat megfizettetése nem jelent kellő visszatartó erőt a késedelmes bérfizetés elkerülésére, továbbá tartós fizetésképtelenség esetén – de felszámolási eljárás indítása nélkül – a bérgarancia alapból ne legyen igényelhető támogatás az elmaradt bérek kifizetésére. Hangsúlyozta továbbá, azt szeretnék elérni, hogy a felszámolások mellett a csődeljárások alatti késedelmes fizetésekre is terjedjen ki a bérgarancia. Hozzátette: ha a munkavállalók a cégük felszámolási eljárása során az elmaradt bérük miatt perre mennek, az illetékmentes legyen.

Javasolják a bérgarancia-alap igénybe vételi lehetőségének felső határának megemelését is, ami jelenleg a mindenkori minimálbér négyszerese, de a jövőben az ötszörösére emelnék. Herczog László elmondta: ha az elképzeléseiket, javaslataikat elfogadja az OÉT, illetőleg a parlament, akkor ez a Munkaerő-piaci Alapnak többletköltségeket jelent, amely szerinte az ötmilliárd forintot is elérheti. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy- a bérgarancia alap továbbra is a Munkaerő-piaci Alap részeként, azzal egységben működne, ebben tehát nem terveznek változást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik