Pénzügy

A párizsiak dolgoznak a legkevesebbet

A világ 71 nagyvárosának polgárai közül a párizsiak dolgoznak a legkevesebbet és a szöuliak a legtöbbet - állapította meg a svájci Ubs bank felmérése. A pénzintézet szerint Nyugat-Európában inkább a szabadidőt választják a dolgozók a munka – és a még nagyobb kereset – rovására.

A francia főváros dolgozói évente, fejenként 1481 órát töltenek munkával, ami szűken mérve éppen hogy eléri a heti 35 órát. A legtöbbet a szöuliak és a hongkongiak dolgoznak, ők 2317, illetve 2231 órát húznak le a munkahelyükön.

A rómaiak sem a munka megszállottai, 1747 órát dolgoznak, ami jóval alatta van a világátlagnak, az 1984 órának és alig van fölötte a nyugat-európainak, ami 1687, azaz heti 39 óra – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
A leghosszabb szabadság, 30 nap a brazil fővárosban élőket illeti meg. A párizsiaknak 27 nap fizetett szabadság jár, a rómaiaknak három hét.

A banki felmérés azt is kimutatta, hogy a ledolgozott órákért átlagban mennyit kapnak a világ különböző részein az emberek: az amerikaiak óránként 12 eurót, a nyugat-európaiak 11-et. A világátlag egy kicsivel több mint 6,5. A kelet-európai országokban élők 2 eurót keresnek átlagosan óránként.

A számtengerből a Ubs azt a következtetést vonta le, hogy a legutóbbi 20 évben Európában a lehetséges gazdasági gyarapodás hátrányára a szabadidőt részesítik előnyben. Ez főként Svájcra, Németországra, Franciaországra érvényes. Viszont az amerikaiak és még inkább az ázsiaiak a munkát helyezik előtérbe. Nekik jut a legkevesebb szabadság: 9 nap Pekingben, Hongkongban és Sanghajban, 10 nap Bangkokban és Szöulban, 13 Manilában és New York-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik