Pénzügy

Népszerű a Start-kártya

Az elmúlt másfél hónapban, a nyár ellenére is sok fiatal kívánt elhelyezkedni, ehhez 5548 Start-kártyát váltottak ki, így a Start-program indítása, 2005. október 1-je óta 30 448 kártyát adott ki az adóhatóság a fiatal munkavállalóknak – tájékoztatta az MTI-t a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A fiatal munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók a kártya érvényességi idejének első évében a bruttó munkabér szerinti 15, a második évében 25 százalékos járulékot fizetnek. Nem kell kifizetniük a fiatal munkavállaló után a tételes egészségügyi hozzájárulást, a 29 százalékos társadalombiztosítási, a 3 százalékos munkaadói járulékot.

A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesítheti a foglalkoztató. A kedvezmény egymást követően több munkáltatónál is igénybe vehető. Az igazolványt az adóhatóság állítja ki. A kártyán az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás és az érvényesség ideje szerepel.

A kártya a kiváltásától számított két évig érvényes, figyelembe véve azt is, hogy a munkavállaló 25 évnél, felsőfokú végzettségű esetében 30 évnél fiatalabb legyen. A kedvezményt ugyanis csak ez a korosztály veheti igénybe.

A Start-kártya sikere alapján szóba került, hogy azt más társadalmi csoportok is igénybe vehessék. Így például egy korábbi szakmai javaslat szerint ilyen kedvezményt kínálnának fel a gyermekgondozási támogatások (gyes, gyed, gyet), ápolási díj megszűnését követően vagy a gyes alatt munkát vállalókat foglalkoztató munkáltatóknak is. Hasonló kedvezményt vehetnének igénybe azok a munkáltatók, akik tartósan állást keresőknek, 50 év felettieknek és hátrányos munkaerőpiaci területek lakóinak biztosítanak munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik