Pénzügy

Büntetés egyenlő bánásmód megsértéséért

Egymillió forint bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egy német tulajdonú cégre, mert megsértette az egyenlő munkáért egyenlő bérezés elvét – írja a Világgazdaság.

A nehéz fizikai betanított munkát végző hölgy ugyanabban a munkakörben, azonos tapasztalattal és tudással, óránként átlagosan 150 forinttal kevesebbért dolgozott, mint férfi kollégái. A bizonyítási eljárás több hónapig tartott, ezután született meg a precedens értékű döntés, amely a pénzbírságon túl a jogsértő magatartás megszüntetésére is kötelezte a céget.

Ha a hölgy elveszíti állását, az ügy a munkaügyi bíróság előtt folytatódhat – mondta Gregor Katalin jogtanácsos, az ügy vizsgálója. Magyarázatként hozzáfűzte: a vállalkozás öt évig évente hosszabbított határozott idejű szerződéssel foglalkoztatta az illetőt, amely szeptember negyedikén lejár, így a munka törvénykönyve szerint már csak határozatlan idejű kontraktussal alkalmazhatná.

Az EBH egyébként minden olyan ügyet kivizsgál, ahol sérül az egyenlő bánásmód követelménye, például ha valakit a neme, faji hovatartozása, bőrszíne, nemzetisége, fogyatékossága, egészségi vagy családi állapota, anyasága (terhessége), életkora, vagyoni helyzete miatt diszkriminálnak.

Ha bebizonyosodik a hátrányos megkülönböztetés, többfajta szankciót alkalmazhat a hatóság: a jogsértő állapot megszüntetésén túl megtilthatja a törvénytelen magatartás további folytatását, nyilvánosságra hozhatja az esetet, illetve 50 ezertől hatmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki a jogsértőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik