Pénzügy

Gondoskodik a GKM az elbocsátottakról

Hitellel és outplacement-programmal segíti a gazdasági minisztérium elbocsátott dolgozóinak újbóli elhelyezkedését. A közszférát átfogóan érintő tervről nincs szó.

Végre jó hírrel is szolgálhat a sajtó a közszféra dolgozóinak. Csütörtök délután Kóka János gazdasági miniszter sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a minisztérium Váltás program név alatt projektet indít, mely a közigazgatásban dolgozó elbocsátott, illetve a közeljövőben elbocsátandó dolgozókat érinti. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) eddig a közigazgatás átalakítását, modernizációját megcélzó program keretében mintegy húsz százalékkal csökkentette létszámát, ez százharminckilenc dolgozót jelent, de mint a minisztérium első emberétől megtudtuk, további hasonló arányú létszámcsökkentés várható, újabb százötven ember munkája szűnik meg. Noha velük kapcsolatban Kóka János úgy nyilatkozott, hogy ő nem elbocsátásként tekint a leépítésre, ezekről az exmunkatársairól a GKM eddig egyedülálló módon kíván gondoskodni.

Gyerünk vállalkozni!

A Váltás program három pilléren nyugszik, ennek egyik eleme, hogy a gazdálkodó szervezeteket, vállalkozásokat, multinacionális cégeket megpróbálják meggyőzni: érdemes a közszférából menesztett, többnyire magasan kvalifikált, nyelveket beszélő, ám csak közigazgatási tapasztalattal rendelkező munkavállalókat is alkalmazni. Második elemként a minisztérium minden egyes dolgozójának biztosít egy speciális, elbocsátott munkavállalók számára magalkotott, outplacement-programban való részvételt.


A Váltás harmadik pontja egy kedvezményes, az elbocsátottaknak nyújtott hitel lesz, melynek a részletei még nem teljesen tisztázottak, annyit azonban leszögezett Kóka János, hogy húszmilliárdos hitelprogramról van szó, mely tízéves lejáratú lesz a tervek szerint, hároméves türelmi idővel kezdve, a piacinál alacsonyabb kamattal. A miniszter hozzátette, a hitellel arra szeretnék ösztönözni az állásukat elveszítetteket, illetve arra szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy vállalkozást indítsanak, és ehhez kezdőtőkéhez jussanak.

Egy fecske

A Váltás program első részébe a Suzuki Rt. már bekacsolódott, sőt a cég szellemi szüleményéről van szó. Frórián István, a vállalat vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a hatszáz fős létszámbővítést tervez év végéig, és szeretettel várják a diplomás, elsősorban műszaki végzettségű, tárgyalóképes angollal és több éves közigazgatási tapasztalattal rendelkezők jelentkezését. Flórián István a FigyelőNetnek hozzátette, hogy vidéki gyárról lévén szó nem számítanak nagy tülekedésre, továbbá: azért is tették meg ezt a lépést, mert a régió már képtelen kielégíteni a részvénytársaság munkaerő-szükségleteit. A Suzuki dolgozóinak csak tíz százaléka végez szellemi munkát, akiknek aránya a tervezett hatszáz fős létszámbővítésben is ekkora marad, vagyis hatvan főről beszélünk.

Továbblépni

Az outplacement-programot szervező céget közbeszerzési eljáráson választották ki, melyen a DBM Hungary bizonyult a legjobbnak. Az outplacement-program egy hónapos lesz, amely a versenyszférában is általános szolgáltatási időtartam – tudta meg a FigyelőNet Juhos Andreától, a DBM Hungary tanácsadó cég tanácsadójától. A munka egynapos álláskeresésre felkészítő workshoppal indul, ahol arról beszélnek, hogyan lehet feldolgozni azt, hogy nem önszántukból kerültek a nyílt munkaerőpiacra. Ezt követi a magyar munkaerőpiac bemutatása, az álláskeresési technikáké, körbejárják a CV-írás buktatóit, kitérnek a stresszinterjúra, a standard kérdésekre, az értékelő központra, egészen addig, hogy hogyan illeszkedjenek be új munkahelyükre.


Mindezt három, személyes beszélgetés követi, ahol egy emberrel egy tanácsadó foglalkozik. Itt történik a program testreszabása, mely az adott személy erősségeinek, kompetenciáinak, karriercéljainak – tovább akar tanulni, vállalkozni akar, hol szeretne dolgozni? – feltárása után áll össze. A DBM egy teljes hónapig egy korszerű, minden eszközzel, telekommunikációs lehetőséggel, számítógéppel felszerelt irodát bocsát rendelkezésre, ahol hozzáférnek a cég infrastruktúrájához, újságokhoz, internethez, adatbázishoz.


Átállás a versenyszférára


A DBM az elmúlt hat évben több mint száz cégnek nyújtott ilyen szolgáltatást, és az eddigi referenciák szerint az outplacementben részt vettek kilencven százaléka talált újra állást. A minisztérium minden egyes elbocsátottnak felajánlja a részvételt, és Juhos Andrea reméli, minél többen részt is vesznek majd a programban. A szakember arra számít, annak lesz könnyű elhelyezkednie, aki olyan munkakörben dolgozott eddig, amelynek létezik a megfelelője a versenyszférában is, valamint nyitott és alkalmazkodó, van benne tanulási vágy. A legnehezebben azok találnak majd munkát eddigi tapasztalatai alapján, akik az elmúlt tizenöt-húsz évben egyáltalán nem váltottak még a közszférán belül sem munkahelyet. A tanácsadók fő feladata az lesz, hogy átgondolják, mik az a transzferálható ismeretek, amelyek a versenyszférában is megállják a helyüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik