Pénzügy

OFIK: csökkentek a ponthatárok tavalyhoz képest

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ gyorselemzése szerint az idei ponthatárok nem magasabbak, mint a tavalyiak.

A több mint négyezer ponthatár megismerése után látni lehet, hogy a július 26-án nyilvánosságra hozott ponthatárok nem magasabbak, inkább alacsonyabbak a tavalyiaknál – derült ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) gyorselemzéséből. A 132 ezer jelentkezőből több mint 93 ezren nyertek felvételt.

Kicsit csökkentek

Ha az alap nappali államilag támogatott (ANÁ) képzéseket vizsgáljuk, kiderül, hogy 9 szakon lett 140 pont feletti a bejutási küszöb, mely az összes képzés 1,03 százalékát jelenti, míg tavaly ugyanez az arány 1,60 százalék volt. Idén 83 szakot találunk 131 és 140 között, ez az összes ANÁ-képzés 9,54 százalékát teszi ki, szemben a tavalyi 10,33 százalékkal. Látszik az is, hogy 2005-ben a legnagyobb arányban 121 és 130 pont közé esett a ponthatár, míg idén a 111 és 120 közé.

Négy képzésen lett maximális pontszám

Amint azt várni lehetett, a pontszámok egyes szakokon növekedtek, máshol csökkentek. A tavalyi 35 helyett idén mindössze négy szakon kellett meghatározni a bejutási határt az elérhetõ maximális pontszámnál, 144 pontnál. Ezek a képzések a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) nemzetközi gazdálkodás alapképzése, két kommunikáció és médiatudomány alapképzés, az egyik az ELTE-n, a másik a Zsigmond Király Fõiskolán (ZSKF), valamint az ELTE szlavisztika (szerb) alapképzés, mely némileg kilóg a felsorolásból, hiszen költségtérítéses szak.

Az ELTE kommunikáció és médiatudományi szaka esetében már a jelentkezésnél gyanítható volt a maximális pontszám, hiszen a meghirdetett 20 helyre összesen 1345-en szerettek volna bejutni, legalábbis papíron. Közülük 72-en várták 144 ponttal a vonalhúzást, így nem meglepő az eredmény. Hasonló volt a helyzet a BCE nemzetközi gazdálkodás képzésén is, ahol 40 helyre 1209-en jelentkeztek. Végül az intézménynek 76 hallgatót kellett felvennie, mivel ennyien szerezték meg a maximális pontszámot. A ZSKF-en ellenben csak három hallgatót tudtak felvenni a meghirdetett 12 helyett.

Akár minimumponttal költségtérítésesre

Ezzel szemben 943 olyan szak van, ahova akár minimumponttal – alapszaknál 78 ponttal, a felsőfokú szakképzésben pedig 72 ponttal – be lehet jutni. Ezek általában levelező vagy diplomás képzések, melyek az esetek többségében költségtérítésesek is.

Ha kíváncsi a fontosabb szakok pontos ponthatáraira, olvassa el cikkünket! >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik