Pénzügy

Nem hivatalos ponthatárok a neten

A Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több szak ponthatárát is megosztotta az Index hírportállal.

A nem hivatalos ponthatárok a várakozásoknak megfelelően nagyon magasak. Az amúgy is a tíz legnépszerűbb egyetem között helyet foglaló intézmény Nemzetközi gazdálkodás szakára csak az elméletileg megszerezhető – emeltszintű érettségivel, nyelvvizsgával erősített – 144-es ponthatárral lehet majd bekerülni. A maximális pontot elért hallgatók száma hetvenhat, ez közel duplája az eredeti negyvenes keretszámnak, így az egyetem valamennyi hallgatót kénytelen felvenni.

Magasak a ponthatárok egyéb szakokon is, a gazdasági-pénzügyi szakokon 138 kell a bejutáshoz az egyelőre nem hivatalos adatok szerint, az alkalmazott közgazdaságtan szakon a határ ennél is magasabb, 139 pont, a kereskedelem-marketing szakon 140 pont, a nemzetközi tanulmányokon 143 pont, a gazdálkodás és menedzsment szakon pedig 140 pont – írja az Index.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is nagyon népszerű, a ponthatárok ezt tükrözik is. A fizikus szakon volt a legnagyobb a ponthatár, 135, ezt követte a matematika 127 ponttal, a mérnök-informatikus 125, és a villamosmérnök 122 ponttal. Pluszpontok nélkül ezeknek a szakoknak az egyikére sem lehet bekerülni. Az építőmérnök szakon ez elméletileg lehetséges, 117 pontra van szükség, a gépészmérnökön 115-re.

A FigyelőNet által korábban megkérdezett szakértők a könnyű érettségi feladatok miatt magas ponthatárokat prognosztizáltak. Az Országos Felsőokatatási Információs Központ az FN-nek azt a tájékoztatást adta, hogy a ponthatárok nem hivatalosak, mert az egyes szakok keretszámairól még egyeztethetnek az intézmények, a keretszámok változása pedig módosíthatja a ponthatárt is, azok – hivatalosan – ma este nyolc óra körül olvashatóak a központ portálján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik