Pénzügy

Szerda este publikusak a ponthatárok

Több mint százharmincezer felsőoktatási intézménybe jelentkező sorsa dől el holnap a késő esti órákban. Évek óta idén a legkisebb a verseny.

Július 26-án éjjel kiderülnek a ponthatárok az egyetemeken és a főiskolákon. A felvételi ponthatárokat és az intézménytől kapott értesítő levél érkezéséig nem hivatalos felvételi döntést az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) honlapján lehet megtekinteni. A felvételizők, a rendelkezésre álló helyek számából, valamint a jelentkezők szerzett pontszámából a számítógépes program szerda este, várhatóan a késő esti órákban számolja ki a felvételi ponthatárokat. A konkrét időpont – eléggé idegőrlő módon – bizonytalan, akik felvételiztek, be kell érjék a szerda éjjel meghatározással.


Kevesebb felvételiző, ugyanannyi hely


Összesen 132,5 ezren felvételiztek idén, ez tizenhétezerrel elmarad a tavalyitól, de egyébként is negatív rekord az elmúlt hat esztendő átlagát tekintve. Mivel az államilag finanszírozott keretszám nem változik, hatvankétezer maradt, mindez azt is jelenti, hogy évek óta idén a legkisebb a verseny a megszerezhető helyekért, a jelentkezők tehát az elmúlt évekhez képest a legjobb esélyekkel indulnak. A megállapítás általában véve igaz, az összképet árnyalja viszont, hogy a keretszámok, illetve a jelentkezők száma szakonként módosulhat. Míg a legtöbb egyetemre, főiskolára átlagosan tíz százalékkal kevesebben jelentkeztek, a Semmelweis Egyetemre ezzel szemben ugyanannyian, mint tavaly, vagyis az oda jelentkezőknek éppen annyira meg kell küzdeniük a helyért, mint egy évvel ezelőtt. A legtöbben, 167 ezren, 2004-ben adták be jelentkezési papírjaikat felsőoktatási intézménybe.


Vezet az ELTE és a BTK


A preferencialista nem változott, továbbra is az ELTE a legnépszerűbb, az összes jelentkező több mint egytizede, 14,5 ezren adták ide a lapjukat. A második és a harmadik legkedveltebb intézmény idén is a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, közel tíz-tízezer jelentkezővel. Az élbolyban azonban megtalálható a Debreceni Egyetem, a Műegyetem, a Miskolci Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is. A tízes listára mindössze két főiskola tudott felkerülni, a Budapesti Gazdasági Főiskola a hatodik, a Nyíregyházi Főiskola a tizedik helyre.


A legkedveltebb karok listáját is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti: csaknem ötezren szeretnének a bölcsészkaron tanulni szeptembertől, amellett hogy a jogi és a gyógypedagógiai kar is felkerült a listára. A bölcsészkarok máshol is népszerűek: a tízes listán szerepel a pécsi, a szegedi és a debreceni filoszképzése is. Az ELTE BTK-t a BGF kereskedelmi, vendéglátóipari és idegenforgalmi kara követi, de nagyon sokan választották a Rendőrtiszti Főiskolát is – összesen 2418-an.


Alacsonyabb ponthatárok


Jóllehet a ponthatárok mindig relatívak, és a tényleges esélyekről gyakorlatilag csak keveset árulnak el, mivel az elért pontjainak már mindenki birtokában van, fontosak a prognózisok a határok idei alakulásról. Biztosat senki nem tud mondani, mindamellett a FigyelőNet által megkérdezett szakértők összességében az idén várhatóan alacsonyabb ponthatárokra számítanak, melyek oka a rosszabbul sikerült érettségikben keresendő.


A továbbtanulási megpróbáltatások valószínűleg nem érnek véget szerda este. Azok az intézmények, melyek keretszáma nem telik be, pótfelvételit hirdethetnek, a hivatalos pótfelvételik részletei július 27-én kerülnek fel az OFIK honlapjára. A pótfelvételire csak azok jelentkezhetnek, akiknek a normál eljárásban nem sikerült a felvételijük, illetve az idén még nem adtak be jelentkezési lapot. 78 pont alatt pótfelvételivel sem lehet bejutni egyetemi, főiskolai szakokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik