Pénzügy

Augusztustól új feltételekkel küldhetik el a közszféra dolgozóit

Rekordgyorsasággal hirdetik ki a hétfőn megszavazott, a közszférában dolgozók kedvezményeit megnyirbáló törvénymódosításokat, mellyekkel többek között az elbocsátások feltételei is megváltoztak. A gyorsaságnak köszönhetően augusztus másodikától már az új feltételekkel küldhetik el a minisztériumi dolgozókat.

Hétfő késő délután szavazta meg az Országgyűlés a közszférában dolgozók jogviszonyáról szóló törvénymódosításokat, amelyeket a július 25-ei (keddi) megjelenésű Magyar Közlönyben hirdetnek ki – tudta meg a FigyelőNet a Közlönykiadótól. Általában a kihirdetés és a végszavazás között 2-3 hét is eltelik. A törvény a kihirdetés utáni nyolcadik napot jelölte meg a hatálybalépés dátumának. A sietség egyik oka lehet, hogy augusztus elejétől már az új feltételekkel küldhessék el a minisztériumokból elbocsátandók túlnyomó részét. Eddig ugyanis – lapunk információi szerint – csak 189 főt értesítettek az elbocsátásokról, további 1998 felmondás még a következő napokra vár. Bár a törvénymódosítások több kedvezményt is megvonnak a köztisztviselőktől és közalkalmazottaktól, az állam nem rövidíti meg a közszféra dolgozóit, nem spórol az elbocsátásokon, csak máshogy ütemezi a leépítéssel járó kifizetéseket.

Gyors eljárás, elhúzott elbocsátás

A kormány június közepén több tucat egyéb irattal együtt terjesztette a parlament elé a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az egyik napilap júniusban arról értesült, hogy a kabinet még a létszámleépítések előtt változtatná meg a felmentési időre járó kifizetésekre és a végkielégítésre vonatkozó szabályokat. Ezt akkor László Boglár, a Miniszterelnöki Hivatal szóvivője a FigyelőNet megkeresésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A minisztériumi elbocsátások valóban húzódtak az utóbbi hetekben. Lapunk információi szerint több minisztériumban már júniusban összeállították az elbocsátandók listáját, de csak az egészségügyi, környezetvédelmi és a pénzügyi tárcánál értesítették az érintetteket július elején. A három minisztériumból összesen 189 főt bocsátanak el, míg 1998 alkalmazott leépítése a többi nyolc tárcára és a Miniszterelnöki Hivatalra vár. Hogy a „tömeg” elküldése későbbre maradt, feltehetően a törvény megszavazásának július végi dátumának is köszönhető: a módosított feltételekkel elbocsátott köztisztviselők ugyanis nem vehetik fel egy összegben a munkavégzés utolsó napján a hat hónapos felmentési időre járó átlagkeresetet, hanem havonta folyósítják számukra, valamint a végkielégítést is csak a felmentési idő utolsó napján kaphatják meg.

Ráadásul példátlan gyorsasággal hirdetik ki a tegnap este megszavazott törvényt. Mivel a végszavazás után az Országgyűlés elnökének és a köztársasági elnöknek is alá kell írnia egy törvényt, általában 2-3 hétig is eltart ez a folyamat. A törvényjavaslatban hatályba lépés dátumaként a kihirdetés utáni nyolcadik napot jelölték meg, vagyis a július 25-i kihirdetés miatt augusztus másodikától az új feltételekkel küldhetik el a köztisztviselőket.

Nem spórol, csak részletekben fizet az állam

A közigazgatásból összesen 13 500 embernek mondanak fel, de csak a még el nem bocsátott kétezer minisztériumi dolgozó elküldése is több százmillió forintos kiadást jelent az államnak. Amennyiben azt feltételezzük, hogy mindegyikük köztisztviselői státusban dolgozik, de a legalacsonyabb fizetési kategóriába tartoznak, vagyis középiskolai végzettséggel és a legrövidebb munkaviszonnyal rendelkeznek, valamint semmilyen pótlékot sem kapnak, havi bruttó 66 240 forintot keresnek havonta. A korábbi törvényi rendelkezések értelmében 794 millió forintot akár egy összegben kellene kifizetnie az államnak a hat havi felmentési időre járó átlagkereset címén. Az adók és járulékok megfizetésével ez az összeg már 1 milliárd forint felettire rúg.

Ezen felül vehetik még fel a legalább 3 éves munkaviszonnyal rendelkezők a végkielégítésüket, amelyet eddig is a felmentési idő utolsó napján kellett kifizetni, de a hivatali szerv vezetője dönthetett úgy a köztisztviselő kérésére, hogy a munkában töltött utolsó napon utalják ezt az összeget is.

A hétfőn elfogadott módosításokkal azonban lehetővé vált, hogy a felmondási időre járó átlagkeresetet ne egy összegben, hanem havonta egyenlő részletekben fizessék ki az elbocsátott köztisztviselőknek, valamint a végkielégítést a felmentési idő utolsó napján fizethetik ki, így a milliárdos kifizetések nem egyszerre szakadnak a költségvetésre.

További könnyítések

Szintén újdonság, hogy az elbocsátott köztisztviselő és közalkalmazott nem kapja tovább a felmentési időre járó átlagkeresetet, ha állami költségvetésből gazdálkodó, vagy költségvetési szerv befolyása alatt álló munkáltatónál helyezkedik el. Eddig ugyanis, ha a közszférából elbocsátott a felmentési ideje alatt újra elhelyezkedett a közszférában, a volt munkáltatójától átlagkeresetet kapott a felmentési idő alatt, az új munkáltatójától pedig illetményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik