Pénzügy

Egységes APEH-nyilvántartás lesz

A FigyelőNet információi szerint a kormány által benyújtott törvénytervezet értelmében 2007. január 1-jétől létrejön az Egységes APEH Nyilvántartási Rendszer, s ennek következtében megszűnik az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA).

Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) helyett Egységes APEH Nyilvántartási Rendszert hoznak létre – tudta meg a FigyelőNet. Az intézkedés célja a munkaadók különböző nyilvántartásokba való bejelentési kötelezettségének egyszerűsítése. Az eddig külön-külön és más időpontokban bejelentett adatok (EMMA, OEP, APEH) havonta egy alkalommal és egy helyen, az APEH nyilvántartásába kerülnének bejelentésre.

Az adatbázist az APEH kezelné oly módon, hogy továbbra is rendelkezésre álljanak a munkaügyi ellenőrzéshez és a munkaerő-piaci információkhoz szükséges adatok.

Továbbra is követhető lesz a munkaviszony keletkezésének és megszűnésének ténye, a munkaidő hossza, a betöltött munkakör és az ahhoz szükséges iskolai végzettség, szakképzettség. A nyilvántartás – az EMMA-val ellentétben – nem csak a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszonyban állókról nyújtana információt, hanem a teljes foglalkoztatotti körről.

Az EMMA céljára kialakított informatikai rendszer az integrációt követően a továbbiakban is fontos szerepet tölt be a munkaügyi ellenőrzés segítésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik