Pénzügy

Egyszerűsödik a rendezett munkaügyi kapcsolatok igazolása

Tovább egyszerűsödik a rendezett munkaügyi kapcsolatok igazolása, ha az Országgyűlés elfogadja az államháztartási törvény és a kapcsolódó törvények módosítására beterjesztett törvényjavaslatot.

A közbeszerzési eljárásban való részvételhez a múlt év augusztusától kell igazolni a rendezett munkaügyi kapcsolatokat. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatásához a múlt év novemberétől, a különféle állami támogatásokhoz 2006 januárjától kell beszerezni ezeket a hatósági bizonyítványokat – tájékoztatták az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségen az MTI-t.

Nem igazolják a rendezett munkaügyi kapcsolatokat azoknak, akik közbeszerzési eljárás esetén munkaszerződés, bejelentés, vagy külföldieknél munkavállalási engedély nélkül foglalkoztattak, s ezt a munkaügyi ellenőrzés rájuk bizonyítja. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatásához és minden más állami támogatáshoz ezen kívül be kell tartani további munkaügyi jogszabályokat is, így például a munkaidőre, a pihenőidőre, a bérezésre vonatkozó előírásokat, ezt is igazolja a hatósági bizonyítvány.

A hatóságnál igen nagy számú ügyfél jelentkezett az utóbbi időben ezekért az igazolásokért, még a létszám átcsoportosításával se győzték a sok igazolás kiadását. A múlt év augusztusától több mint 23 ezer hatósági bizonyítványt adtak ki.

A hatékonyabb munkaszervezés indokolta, hogy korszerűsítsék az igazolások kiadását. A május 25-től hatályos módosítás szerint az állami támogatásokhoz szükséges hatósági bizonyítványt nem a támogatást igénylőnek kell beszereznie, hanem a támogatást folyósító intézmény, szervezet jogcímenként összegyűjti, csoportosítja az igényeket, és együtt adja le a hatóságnak. Az igazolást a támogatást folyósítónak adják ki. Mindez sokkal gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé.

Tovább egyszerűsíti az eljárást, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. A parlamenti honlapon olvasható előterjesztés szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatokat igazoló hatóságok, így az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóság a támogatást nyújtó intézmények által elérhető informatikai formában tartja majd nyílván a jogsértéseket. A korábbi öt év, a rendezett munkaügyi kapcsolatok fennállásának elbírálásához szükséges határozatai kerülnek ebbe a nyilvántartásba. A nyilvántartás csak a jogerős és végrehajtható határozatokat szerepelteti, azok a jogerősítéskor vagy a bírósági határozat jogerőre emelkedésekor kerülnek az adatok közé.

A nyilvántartás tartalmazza majd a felelősségre vont munkáltató nevét, adatait, a jogsértésért kiadott határozat adatait, a jogkövetkezményt. A támogatást folyósító intézmény a nyilvántartás alapján igazolás nélkül is könnyen eldöntheti, hogy a támogatás igénylője jogosult-e erre a segítségre.

A jogszabályjavaslat szerint ezeket az adatokat a két hatóság honlapján nyilvánosságra is hozzák. Így nem csak a lehetséges büntetés, hanem az elmarasztalás nyilvánossága is ösztönzi majd a munkáltatókat a rendezett munkaügyi kapcsolatok fenntartására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik