Pénzügy

Sztrájkolnak a kohászok Diósgyőrött

Huszonnégy órája tart a diósgyőri kohászok általános sztrájkja, a szerda délutáni műszak még nem vette fel a munkát, az este 10 órai váltás viszont már munkára jelentkezik - közölte a Vasas-szakszervezet helyi elnöke.

Továbbra sem termel sem az acélmű, sem pedig a hengersorok, a sztrájk folyamatos – mondta Ágotai József. Közlése szerint a dolgozók természetesen bejárnak a munkahelyükre, de a gyárvezetés sokukat hazaküldi. Szerda este 10 órakor, a műszakváltáskor már munkára jelentkeznek a dolgozók, az már a vezetéstől függ, hogy a termelés újra indul-e – tette hozzá. Ágotai József azt is elmondta, hogy lényegében nem folyik tárgyalás a tulajdonos képviselője és az érdekképviseletek között.

Az ukrán Donbass csoport tulajdonában lévő DAM 2004 Kft. dolgozói azért döntöttek a 32 órás munkabeszüntetés mellett, mert az idei bértárgyalások nem vezettek eredményre. Az átlag bruttó 127 ezer forintot kereső diósgyőri kohászok 10 ezer forintos havi béremelést és a szociális juttatások megadását kérték a tulajdonostól, amely azonban elzárkózott a béremeléstől. Ágotai emlékeztetett rá, hogy a DAM 2004 kft. alkalmazottai május 11-én már kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, mert a cég tulajdonosa elutasította béremelési kérelmüket. Az általános sztrájk kedd délután két órától szerda este 10 óráig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik