Pénzügy

Tandíj: legkorábban 2007-től

Az idén a felsőoktatásba bekerülők még nem, a 2007-ben tanulmányaikat megkezdők viszont már fizetnének úgynevezett utólagos képzési hozzájárulást akkor, ha éves jövedelmük eléri a mindenkori havi minimálbér 40-szeresét – mondta az MSZP szakpolitikusa.

Szabó Zoltán úgy fogalmazott: „A jelenlegi elképzelés az, hogy mindazok, akik a 2007–2008-as tanévben kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat és államilag finanszírozott képzésben vesznek részt, azok utólagos képzési hozzájárulásra lesznek kötelezve.” A visszafizetendő összeg meghatározásánál az ugyanolyan típusú költségtérítéses képzés tandíját veszik alapul, így az összegek – intézménytípustól függően – eltérőek lesznek. Hozzátette: a visszafizetést akkor kell megkezdeni, ha a diplomásnak az éves keresete eléri az aktuális havi minimálbér 40-szeresét, ez az összeg a mai minimálbért figyelembe véve bruttó 208 300 forint.

A politikus szerint lesz, aki munkába állását követően azonnal megkezdi a törlesztést, ám lesz olyan is, aki öt, tíz vagy tizenöt év múlva kezdi meg azt. Hozzátette: a kereset három százalékát jelentő összeget a tervezet szerint havonta kell majd törleszteni. Az utólagos képzési hozzájárulásból az államnak számottevő bevétele először 2015 körül várható. Arra a kérdésre, hogy az állami bevétel összegét lehet-e becsülni, Szabó számot nem mondott, csupán annyit: az évek előrehaladtával, amikor már nagy tömegben jönnek ki az intézményekből a diplomások és kezdik meg a törlesztést, akkor számottevő bevétele lehet az államnak.

Azokra, akik az idén kezdik meg tanulmányaikat, e jogszabály még nem vonatkozik, hiszen őket még úgy vették fel, hogy nem kell fizetni – közölte a politikus.
Szabó közölte: a megalakuló új kormány várhatóan június 12-én áttekinti a benyújtásra váró törvényjavaslatokat, és június 13-án benyújtja a parlamentnek. Ha a kormány úgy dönt, hogy ezt a javaslatot benyújtja, abból július végére törvény lesz – tette hozzá. Az elmúlt időszakban a Fidesz és az MDF is jelezte, hogy nem támogatja a tandíjfizetés e formáját, amely ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szintén tiltakozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik