Pénzügy

A pedagógusok szakszervezete tiltakozik az óraszámemelés ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a jelenlegi helyzetben elfogadhatatlannak tartja a pedagógusok kötelező óraszámának emelését, és szerintük a közoktatásban dolgozók tudását, készségeit a rendszeren belül kell tartani.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke kedden az MTI-nek elmondta, hogy amennyiben nem sikerül a pedagógusok tudását, készségeit a rendszeren belül tartani, az az oktatás minőségének gyors romlását idézné elő.

A Népszabadság keddi számában írt arról, hogy a koalíció által elfogadott oktatási program két éven belül húszról huszonnégyre emelné a tanárok kötelező óraszámát, aminek következménye akár tízezer fős létszámleépítés is lehet. A pedagógusok béremelésük egy részét differenciáltan, a munka minőségétől függően kapják majd.

Kerpen Gábor elmondta: a PDSZ a Közoktatáspolitikai Tanács keddi ülésén hivatalos választ vár ezekről a kérdésekről az oktatási tárcától. Emellett a szakszervezet reprezentatív felmérést készít a közeljövőben a pedagógusok heti munkaidejük alatt elvégzett feladatairól. Nem igaz, hogy a pedagógusok nem dolgoznak heti negyven órát – szögezte le az érdekvédő. Hangsúlyozta, hogy a legutóbbi oktatáspolitikai elképzelések – például az integrált oktatás – az intézményekben többletfeladatokkal járnak, amelyek személyi, tárgyi és anyagi feltételeit biztosítani kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik