Pénzügy

Engedtek a dolgozói követeléseknek az Auchannál

Többhetes egyeztetés után az Auchan megegyezett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével. A több hétig tartó tárgyalások eredményeként a dolgozók négy követeléséről "józan kompzomisszum" született.

Az Auchan dolgozóinak felkérésére április 6-án alakított sztrájkbizottságot a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az Auchan Magyarország Kft.-nél, ami után tárgyalások kezdődtek a dolgozók és a munkáltatók között.

A KASZ által megfogalmazott négy követelésből kettőben a felek rövid tárgyalás után meg tudtak egyezni. Ez a két téma a munkáltató által jelenleg biztosított munkaruházatok felülvizsgálata, illetve a tömegközlekedéssel utazó munkatársak korai és késői munkavégzéséhez kapcsolódó esetleges többlet-utazásiköltségének minden indokolt esetben történő megtérítése volt.

A béremelésekre vonatkozó tárgyalások már nehezebbnek bizonyultak, és a fele Herczog László helyettes államtitkár közvetítői segítségét vették igénybe. A tárgyalások eredményeként a vezetés vállalata, hogy az egyes munkavállalók – kivéve vezetőség – személyi alapbére az Auchan által 2006. március 1-jétől biztosított 2,7 százalékos kollektív, valamint a vállalat bérpolitikájában meghatározott, a szakmai szint fejlődéséhez kapcsolódó egyéni béremeléseken túl május 1-jétől további 1 százalékkal növekszik, illetve a vállalat első kilenchavi gazdasági eredményeinek függvényében, szeptember 1-jétől további 0,6 százalékos emelés következik be. Ezen felül a munkavállalók számára az Auchan által biztosított átfogó étkeztetési rendszer keretén belül nyújtott étkezési hozzájárulás 1660 forintról 1750 forintra emelkedik.

A további jó együttműködés érdekében az Auchan és a szakszervezet „Együttműködési megállapodást” dolgoz ki. A felek közötti bizalom megerősödött, és sikerült megőrizni a munkabékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik