Pénzügy

Lefújták a sztrájkot az Auchannál

Figyelmeztető sztrájkot tartottak volna a dolgozók az Auchan hipermarketláncnál szombaton, de péntek délelőtt az Auchan vezetése olyan írásbeli ajánlatot tett, amely már közel áll a dolgozók követeléseihez, és további tárgyalások alapját képezheti.

Az Auchan Magyarország Kft. vezetésétől jött utolsó írásbeli ajánlat annyira közel van a szakszervezeti követelésekhez, hogy lefújtuk a holnapra szervezett figyelmeztető sztrájkot – tájékoztatta a FigyelőNetet Mátraházi István, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. A KASZ az Auchan Magyarország Kft.-nél működő munkahelyi szervezet kérésére alakított sztrájkbizottságot április 6-án. Eredeti követelései között a vezetés által ajánlott 2,7 százalékos bérfejlesztésnél nagyobb fizetésemelés, munkaruha-juttatás, étkezési utalvány, valamint a késő esti hazautazás költségeinek megtérítése szerepeltek. A sztrájkbizottság április 25-én küldte el az egyeztetésről szóló felhívást a munkaadónak, ami után az Auchan vezetésének javaslatára munkaügyi közvetítői döntőbírói szolgálatot vettek igénybe, Herczog László közvetített a munkáltató és a szakszervezet között.

Mint arról a FigyelőNet már korábban beszámolt, az álláspontok nehezen közeledtek egymáshoz, az Auchan vezetése konkrét ajánlatokról nem beszélt, a jelenlegi helyzetet elemezte, míg a szakszervezet igényeik kielégítésére tett javaslatokat várt volna. A közvetítő bevonása hatékonynak bizonyult, Herczog László egy hét alatt 4 egyeztető fordulót bonyolított le a munkaadók és munkavállalók képviselőivel. A KASZ alelnökének beszámolója szerint azonban a dolgozók egyre türelmetlenebbek és nyugtalanabbak lettek. Nem titok, hogy már megszerveztük szombatra a figyelmeztető sztrájkot, melyet meg is tartottunk volna – mondta Mátraházi István.

A KASZ-alelnök a munkaadó részéről érkezett ajánlat részleteiről nem kívánt beszélni a későbbi tárgyalások sikerességének érdekében. Mindenesetre annyit elmondott, hogy az Auchan vezetése által tett indítvány már közel áll a dolgozói igényekhez, ezért további tárgyalások alapja lehet. A szakszervezeti vezető reményei szerint jövő héten alá tudják írni a megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik