Pénzügy

Történelemmel folytatódik az érettségi

A történelem írásbelikkel folytatódnak 8 órától az érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról.

A tételsor jellemzőiről az oktatási tárca azt közölte, hogy témakörönként 2-4, összesen 20-25 tételt tartalmaz. A tételsor egészében is érvényesíteni kell azt, hogy a feladatok mintegy 60 százalékban a magyar, a fennmaradó 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódjanak, és az összes feladat mintegy 50 százalékát a XIX. és a XX. század történelme adja. A tételek összeállításakor törekedni kell a változatos, problémamegoldást ösztönző, valamint a történeti (szöveges, képi, grafikus, tárgyi stb.) forrásokon és térképeken alapuló feladatok megfogalmazására.

A tétel lehet egy kisebb korszak történelmi problémájának részletezőbb bemutatása vagy egy összetettebb és/vagy több történelmi korszakon átívelő probléma áttekintő bemutatása.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint középszinten magyar nyelven 86 103-an, emelt szinten 11 617-en adnak számot tudásukról. Emellett középszinten 9 nyelvből 1053 diák vizsgázik, míg emelt szinten 8 nyelven 234 diák érettségizik. A történelem írásbeli vizsgán a középiskolai történelmi atlasz és a magyar helyesírási tanácsadó szótár használható, előbbiről a vizsgázó, utóbbiról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. A diákoknak középszinten az egyszerű rövid választ igénylő kérdésekre és a szöveges feladatokra 180 perc áll rendelkezésükre. Emelt szinten az előbbi feladattípusra 90, utóbbira 150 percet fordíthatnak a maturálók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik