Pénzügy

Hét százalékkal nőttek a bérek

2005-ben a vezető beosztású alkalmazottak bruttó havi átlagkeresete 397–512, a termelésirányítóké 155–331 ezer forint körül alakult, a tapasztalatot szerzett munkatársak pedig 164–395 ezer forint havi fixet kaptak – derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) most elkészült bérstatisztikájából.

A Villággazdaság összeállításából kiderül: a szakértői posztokon dolgozók közül a légiirányítók, az ügyészek, a bírók, az adószakértők, a matematikusok, a műfordítók kerestek a legtöbbet. A legtöbb jól kereső szakértő a gazdasági diplomások, főleg a pénzügyben munkát vállalók közül került ki tavaly, de a műszaki felsőfokú végzettségűek sem panaszkodhattak. Az alapbérhez viszonyítva mindkét területen 10–20 százalék között mozgott az egy hónapra vetített juttatások és a prémium mértéke. Az egészségügy, valamint a szociális terület alkalmazottai viszont az alapbérükkel és a keresetükkel is elégedetlenkedhettek, hiszen a jól fizetettek havi összjövedelme is alig haladta meg a háromszázezret.

Az ÁFSZ 630 munkakör javadalmazását feltérképező adatai alapján míg az alapbérek több mint hét százalékkal, addig a keresetek közel ugyanennyivel emelkedtek 2005-ben tavalyelőtthöz képest. Látszik, hogy a foglalkoztatók a lemorzsolódottak körében igyekeznek spórolni, csökkent ugyanis az általános iskolát el nem végzettek átlagkeresete. Jó hír, hogy közel kilenc százalékkal javult a szakmunkások javadalmazása, és majdnem 11 százalékkal nőtt az egyetemi diplomások havi bruttója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik