Pénzügy

Vasárnapig kell dönteni a munkaerő-áramlás korlátozásáról

Ha a régi uniós tagállamok vasárnapig nem értesítik hivatalosan Brüsszelt, hogy a kelet-közép-európai tagok munkavállalóival szembeni korlátozások meghosszabbításáról döntöttek, akkor ezek a korlátok május elsejétől automatikusan megszűnnek - figyelmeztette az adott országokat csütörtökön az EU-bizottság.

A csatlakozási tárgyalások során a régi EU-tagállamok elérték, hogy a belépés időpontjától két éven át még korlátozhatják az új tagok állampolgárainak munkavállalását saját területükön. Ezzel a lehetőséggel a 15 régi tagállamból 12 élt (a kivétel Nagy-Britannia, Írország és Svédország volt), ám ez a terminus most május elsejével, azaz a belépés második évfordulójával véget ér. S a 12 tagállamnak addig döntenie kell: meghosszabbítja-e újabb három évre a tilalmakat (erre a csatlakozási szerződések lehetőséget adnak), vagy részlegesen enyhíti azokat, illetve esetleg a teljes feloldást választja.

A foglalkoztatási kérdésekkel foglalkozó uniós biztos, a cseh Vladimir Spidla szóvivője csütörtökön Brüsszelben azt közölte: az érintett tagállamok többsége még nem közölte hivatalosan az EU-bizottsággal döntését, márpedig ha ezt nem teszik meg vasárnapig, akkor a korlátozásokat automatikusan feloldják. Mint hozzátette, csütörtökön délig csak 3 ország juttatta el álláspontját Brüsszelbe a 12-ből. Ezek Németország (amely a hazai magas munkanélküliségi arány, no meg az új tagokhoz való földrajzi közelsége miatt fenn akarja tartani a korlátozásokat 2009-ig), valamint Portugália és Finnország. E két utóbbi állam egyébként a korlátozások teljes megszüntetése mellett döntött, s így nem is lett volna köteles Brüsszelt értesíteni. (Ugyanez a helyzet Spanyolországnál, amely szintén feloldja a korlátozásokat, s így esetében sincs szükség az EU-bizottság hivatalos tájékoztatására.)

A többi 8 ország egyelőre nem küldte meg a tájékoztatást, de azért többségüknél már tudni, hogy mit döntött: egy részük további 3 évre fenntartja a mostani rendszert, a többiek pedig e 3 év alatt fokozatosan akarják megszüntetni a korlátozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik