Pénzügy

Az érettségi vizsgák értékelése

admin
admin

2006. 04. 21. 13:54

Az elégséges alsó határa mind közép-, mind emelt szinten az összpontszám 20 százaléka, azzal a megszorítással, hogy a tanulónak a vizsga sikeres teljesítéséhez minden egyes vizsgarészen (például írásbelin és szóbelin egyaránt) külön-külön is el kell érnie a 10 százalékos teljesítményt.

A vizsga összpontszámát százalékban is kifejezik és a vizsga érdemjegyét ezen százalékértékek alapján állapítják meg. A százalékérték mindig egész szám, melynek kiszámításakor csak az egész értékekig számolnak, a tizedes jegyeket nem határozzák meg (így kerekítés nem lehetséges).

A százalékok és az osztályzatok megfeleltetése nem azonos a két szinten. Ugyanaz a százalék emelt szinten általában jobb osztályzatnak felelhet meg, mint középszinten. A jeles alsó határa középszinten 80%, emelt szinten 60%. Például: a fizika 62%-os vizsgaeredmény középszinten jó (4) osztályzatot jelent, de emelt szinten a 62% már jelest (5) ér. A pontos megfeleltetéseket a vizsgaszabályzat tartalmazza.

A vizsgateljesítmény az érettségi bizonyítványban %-os eredményként is megjelenik. (Például ez kerül be a bizonyítványba: fizika, emelt szint, 62%, jeles (5). )

A kétszintű érettségi vizsga bevezetése előtt a korábbi vizsgarendszerben tett tantárgyi érettségi vizsga automatikusan középszintű vizsgának minősül, és az érdemjegyek az alábbi százalékos teljesítésnek felelnek meg (ezeket a százalékokat számítják majd át felvételi pontokká):

a) jeles (5) 100 %,
b) jó (4) 79 %,
c) közepes (3) 59 %,
d) elégséges (2) 39 %.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.