Pénzügy

75 éves a legidősebb felvételiző

75 évesen vág neki a 2006-os felsőoktatási felvételinek az egyik jelentkező, aki 1950-ben érettségizett. Egy másik felvételiző összesen 48 helyre adta be jelentkezését.

Az idén felsőoktatási intézménybe felvételizők átlagéletkora 22,9 év, a legidősebb felvételiző 1931-es születésű. A legifjabb jelentkező 1990-ben látta meg a napvilágot, jelenleg még csupán 15 éves – derült ki az Országos Felvételi Információs Központ (OFIK) legfrissebb statisztikáiból. A jelentkezések lezárulásának február 15-i határideje óta az OFIK-nál folyamatosan zajlik a jelentkezések feldolgozása. Végleges, az intézmények népszerűségéről szóló statisztikák csak július 11. után születhetnek, mivel addig a jelentkezők egy alkalommal még módosíthatják az általuk megadott intézményi sorrendet.

2006-ban összesen több mint 130 ezren – jelenlegi feldolgozottság szerint 131 074 fő – jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe. Első helyen legtöbben – több mint 14 ezren – az ELTE-re szeretnének bejutni. A második legnépszerűbb az elsőhelyes jelentkezések szempontjából a Pécsi Tudományegyetem majdnem 11 ezer jelentkezővel, míg a harmadik és negyedik a Szegedi Tudományegyetem (9900) és a Debreceni Egyetem (8985) lett.

A 2006-os felvételi egyik legérdekesebb jelenségét az a jelentkező produkálta, aki összesen 48 jelentkezési helyet jelölt meg az „A” lapján – tájékoztatott a szervezet. Nem egyedi esetről van szó, hiszen további 19-en voltak olyanok, akik harminc vagy annál több jelentkezési helyet soroltak fel. A nagy többség persze higgadtabb volt: a felsőoktatásban tanulni vágyók idén átlagosan 2,9 helyre jelentkeztek.

A felvételizők között 3117 külföldi van, akik az összes jelentkező kevesebb mint 2,4 százalékát teszik ki. Ők a korábbi évekhez hasonlóan főleg szlovák, szerbia-montenegrói, román és ukrán állampolgárságúak, de emellett van köztük például vietnami (44), mongol (11), dél-koreai (4) sőt, egy-egy szír, perui és kambodzsai is. Érdekes, hogy míg a külföldről feladott felvételi lapok többsége ugyancsak a szomszédos országokból érkezett, Dél-Afrikából, Brazíliából és Vietnamból is postáztak „A” lapokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik