Pénzügy

Tizenharmadik havi illetmény

A közalkalmazott és köztisztviselő tizenharmadik havi illetményre jogosult, ha az adott naptári évben tizenkét hónap közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonnyal rendelkezik. A tizenharmadik havi illetmény a közalkalmazottat, köztisztviselőt időarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább háromhavi közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonnyal rendelkezik.

Ha a közalkalmazott, köztisztviselő jogviszonya szünetel, a szünetelés időszaka nem számít bele a tizenharmadik havi illetmény számításának alapjába.

A fizetés nélküli szabadság idejét bizonyos korlátokkal figyelembe kell venni az illetmény számításánál.

A tizenharmadik havi illetmény összege a közalkalmazott, köztisztviselő tárgyév december havi illetményének összegével egyezik meg.

A tizenharmadik havi illetmény kifizetése iránt a tárgyévet követő január hónap 16-án, illetve ha az szombatra vagy vasárnapra esik, akkor az azt követő első munkanapon kell intézkedni.

Ha a közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszony év közben szűnik meg, a tizenharmadik havi illetményt az utolsó munkában töltött napon a közalkalmazott, köztisztviselő részére ki kell fizetni. Ebben az esetben a tizenharmadik havi illetmény mértékét a kifizetés időpontjában megállapított illetmény összege alapján kell meghatározni.


Vonatkozó jogszabályok:
1992. évi XXXIII. törvény 68. §
1992. évi XXIII. törvény 49. §

Ajánlott videó

Olvasói sztorik