Pénzügy

Felmondási idő

admin
admin

2006. 04. 13. 19:07

A felmondási idő a Munka Törvénykönyve szerint legalább 30 nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg. Ezek olyan limitek, melyektől sem a felek, sem a kollektív szerződés nem térhet el. A munkáltatói rendes felmondás kézhezvételét követő naptól a munkaviszony utolsó napjáig tart. Az Mt. szerinti 30 napos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött időtől függően meghosszabbodik. Három év után például öt nappal lesz hosszabb a felmondási idő, húszéves munkaviszony után pedig már hatvan nappal. A Munka Törvénykönyvének e rendelkezése azonban csak a minimumot tartalmazza, a munkavállaló számára kedvezőbb irányban el lehet térni.

A munkáltató a felmondási idő felére köteles felmenteni dolgozóját a munkavégzési kötelezettség alól. Erre az időre átlagkeresetet kell fizetnie neki.


Vonatkozó jogszabály:
Munka Törvénykönyve 92-93. §

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.