Pénzügy

Hátrányosan megkülönböztetett a MÁV

Nem vagyoni kártérítést köteles fizetni két, létszámleépítés miatt elbocsátott roma munkavállalójának a MÁV Zrt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság keddi ítélete szerint a vasúttársaság hátrányos megkülönböztetést alkalmazott roma származású dolgozóival szemben.

A másodfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság helybenhagyta a Miskolci Munkaügyi Bíróság tavaly novemberi ítéletét, amely szerint a MÁV Zrt. két volt alkalmazottjának fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie – közölte a bíróság szóvivője Szabó József.

Az ítélet szerint a MÁV Zrt. egy 2004-es kormányhatározat értelmében nagyarányú létszámleépítést hajtott végre, ekkor bocsátották el a sajószentpéteri főpályamesteri szakasz munkavállalóit is.

A karbantartók közül valamennyi roma származású dolgozó utcára került, közülük ketten a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához (NEKI) fordultak segítségért.

Bútorasztalos maradhatott

Iványi Klára, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa az MTI-nek elmondta: megítélésük szerint olyan, nem roma származásúak maradhattak munkaviszonyban, akik szarvasmarha-tenyésztő illetve bútorasztalos képesítéssel bírtak, és mindössze kétéves munkaviszonyuk volt, miközben ők évtizedes munkaviszonnyal és szakképzettséggel rendelkeztek.

A munkaügyi bíróság a 2005. november 28-i elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a “kiszervezés során közvetlen hátrányos megkülönböztetés valósult meg a roma származású munkavállalókkal szemben, önmagában az a körülmény – érvelt a bíróság -, hogy a kiválasztásnál a származás döntött anélkül, hogy a szakmai végzettséget, emberi alkalmasságot figyelembe vették volna, a felpereseket megalázta, és elzárta attól a lehetőségtől, hogy a MÁV Zrt. alkalmazottai legyenek, minderre tekintettel további bizonyítás nélkül is megállapítható, hogy az alperes felpereseknek kárt okozott”.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság az elsőfokú ítéletet helyben hagyta, ezért az jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik