Pénzügy

Hódítanak a magyarok az uniós állásokban

Továbbra is jól szerepel Magyarország az Európai Unió központi intézményeinél elnyert állások tekintetében: a két éve belépett új tagállamoknak kiosztott összesen 1627 európai bizottsági posztból 285-öt magyar tölt be.

Siim Kallas bizottsági alelnök, a témáért felelős biztos a bővítés második évfordulójának közeledtével tette közzé a friss helyzetképet, amely szerint bár a tervezett felvételi ütemet eddig sikerül tartani, “még mindig jelentős kihívások állnak fenn a munkaerő-szervezési erőfeszítésekben és a pályázati tervezésben minden szinten”. Az unió 2010-re tervezi, hogy teljes egyensúly alakul ki a régebbi és új tagállamok között a központi intézményeknél alkalmazottak szempontjából. Ez azt is jelenti, hogy a következő négy évben az új tagállamok között is jobb egyensúly alakul ki, mint a mostani, amely jelentős eltéréseket mutat a frissen belépettek között. Az eddig felvett 1627 új alkalmazott közül 445 lengyel, 285 magyar, 216 cseh, 49 ciprusi, 110 észt, 125 lett, 102 litván, 57 máltai, 108 szlovén, 130 pedig szlovák nemzetiségű volt. Az élcsoportot jelenleg Magyarország, Ciprus és Csehország képezi. Különösen jól értékelhetik ezt a magyarok, hiszen a brüsszeli testület közlése szerint az érdeklődés igen nagy egy-egy posztra: a pályázatokon általában 6-10-szeres a túljelentkezés.

Magas posztokon eddig nyerők a magyarok

Magas beosztásba eddig hat főt vettek fel, ők főigazgató-helyettesi poszthoz jutottak az Európai Bizottságban: két posztot magyar – a közlekedési ügyeket irányítót Kazatsay Zoltán, a kereskedelmi főigazgató-helyettesit Balás Péter-, kettőt cseh, egyet-egyet pedig szlovén és ciprusi jelölt nyerte el. A cél az lenne, hogy minden új tagország legalább egy főigazgatói vagy -helyettesi beosztással rendelkezzen, de – mint a bizottságon értésre adták – ezeken a magas posztokon fontosabb a rátermettség a nemzetiségnél.

Igazgatói és főtanácsadói posztokon 41 helyet terveznek az új tagoknak, ebből – két keddi kinevezéssel – 22-t már kiosztottak, és közülük hetet magyarok – Siegler András, Herman János, Terták Elemér, Zupkó Gábor, Basch Péter, Csiszár Pál és Szűcs Tamás személyében – szereztek meg. Magyarország eredetileg legalább hat ilyen pozíciót akart megszerezni.

Alsóbb szinteken is jól teljesítenek a magyarok

Összesen 189 főosztályvezetőt terveznek felvenni az új tagállamok állampolgárai közül. Eddig 46-ot sikerült betölteni, közülük 10 a magyar. A kevésbé sikeres területek közé tartozik ugyanakkor egyelőre a tolmácsok verbuválása. Az uniós állások elosztásáért felelős szervezetnél értésre adták azt is: a létszámnál továbbra is ambiciózus célokat tűznek ki, hogy egyértelművé tegyék a bizottság elkötelezettségét az új tagok súlyának mielőbbi felzárkóztatása érdekében. Idén is lesz ezért átfogó pályáztatás az új országokban. Az EU tervei szerint 2010-re összesen 3441 állást kellene kiosztani a tíz új országból érkezett érdeklődőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik