Pénzügy

Bérmegállapodás a paksi atomerőműben

A paksi atomerőműben többórás tárgyalás eredményeként csütörtökön este létrejött a 2006. évre szóló bérmegállapodás a munkáltató és a szakszervezetek között.

A megállapodást a négy szakszervezet közül három írta alá, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete, az Atomerőmű Ifjúsági Szervezete és a Munkástanács, azzal a kiegészítéssel, hogy az akkor lép hatályba, ha az aláíró szakszervezetek illetékes fórumai és a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója is jóváhagyta. A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) pénteken küldöttgyűlés elé terjeszti a bérmegállapodást.

Az MTI értesülése szerint a három szakszervezettel megkötött megállapodás a 2005-öshöz képest – a személyi jövedelemadó módosító hatását is beleszámítva – 7,2 százalékos bruttó keresetnövekedést jelent, ezt viszont az atomerőmű kommunikációs főosztályvezetője nem erősítette meg. A megállapodás részleteiről a felek csak akkor nyilatkoznak, ha az érvénybe lép – mondta Mittler István, az atomerőmű kommunikációs főosztályvezetője. A bérmegállapodás, ha azt valamennyi szakszervezet és a munkáltató is aláírja, a kollektív szerződés részévé válik.

A hónap eleje óta folytak a bértárgyalások az atomerőműben, ahol hétfőn sztrájkba lépett követelései elérése érdekében a három reprezentatív szakszervezete egyike, a MÉSZ. A sztrájkot, amelynek során a cég egy dolgozójának felmondott, be is fejezte a szakszervezet kedden. Indoklásuk szerint azért, mert a sztrájkot szabályozó előírások szerint csak nagyon kis mértékben érintette akciójuk a cég működését. Korábban Kovács József vezérigazgató arról számolt be, hogy a másik két reprezentatív, illetve az egy nem reprezentatív szakszervezet béremelési követelése 8 százalék volt. Az éves bérmegállapodást viszont csak a három reprezentatív szakszervezettel tudja megkötni a cég. Amennyiben az erőmű meg kíván felelni a piaci elvárásoknak is, nem teljesíthet irreális bérköveteléseket. A bérköltség 24 százalékot tesz ki a cég gazdálkodásában, míg például egy hasonló cseh erőműben ez 9 százalék – jegyezte meg Kovács József.

A határozatlan idejű sztrájkot hirdető Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete a műszakos munkavállalók részére 15 százalékos bérfejlesztést, valamint a társaság idei üzleti tervének túlteljesítéséből származó adózott eredmény felének a munkavállalók közötti, keresetarányos elosztását követelte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik