Pénzügy

Ausztria egyelőre nem nyit

Ausztria a közeljövőbben nem követi azon uniós országok gyakorlatát, amelyek májustól részlegesen feloldják munkaerőpiacukat az újonnan csatlakozott országok munkavállalói előtt – jelezte csütörtökön Pozsonyban az osztrák parlament elnöke.

Andreas Kohl a szlovák parlament házelnökének jogköreit gyakorló alelnöke, Bugár Béla meghívására látogatott csütörtökön Pozsonyba, ahol vendéglátóján kívül Ivan Gasparovic államfővel és Csáky Pállal, a kormány miniszterelnök-helyettesével folytatott megbeszéléseket: elsősorban az uniós alkotmányozás gondjairól tárgyaltak.

Ausztria előbb radikálisan mérsékelni szeretné a közel ötszázalékos belső munkanélküliséget, amely elsődlegesen az ország területén élő külföldieket sújtja. Ausztria az átmeneti munkaerőmozgás keretében egyébként is mintegy negyvenezer szlovák állampolgárt foglalkoztat annak ellenére, hogy a második világháború óta az országban sosem volt ilyen magas a munkára várók száma, mint napjainkban.

A bécsi parlament házelnöke Bugár Bélával tárgyalva ezzel együtt sajnálkozását fejezte ki, egyszersmind megértést kért, amiért nem tud rövid távon teljesíthető ígéretet tenni a munkaerőpiac megnyitásának köztudottan sürgető ügyben. Bugár megértést tanúsított, de emlékeztetett rá, hogy Pozsony a kétoldalú kapcsolatrendszerben mindaddig napirenden kívánja tartani a kérdést, amíg a szomszédos Ausztriában létre nem jönnek a külföldi munkaerő fogadásának kedvezőbb feltételei. Kohl ígérete szerint országa minden megtesz annak érdekében, hogy a szűkös befogadóképességű osztrák munkaerőpiacon mielőbb kedvezőbb állapotokat tudjon teremteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik