Pénzügy

Új rektora lesz az ELTÉ-nek

Új vezetője lesz augusztustól az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek (ELTE). Az intézmény élén várhatóan Hudecz Ferenc eddigi rektorhelyettes váltja Klinghammer Istvánt – közölte a rektori titkárság vezetője kedden az MTI-vel.

Az eddig az oktatási és kutatási ügyekért felelős rektorhelyettest, akinek a vegyészet a szakterülete, négy évre választotta meg rektorául az egyetem szenátusa – mondta el Gerkács Gábor. Az egyetemi tanárt – aki az egyetlen jelölt volt a rektori posztra – 29 igen szavazattal 8 ellenében választották meg rektorjelöltnek.

A rektori kinevezésre irányuló javaslatot az oktatási miniszter továbbítja a köztársasági elnöknek. Hudecz Ferenc 2006. augusztus 1. napján léphet hivatalba.

Hudecz Ferenc 1952. szeptember 12-én született Budapesten. Diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte, ugyanitt habilitált. A kémia tudomány doktora. Az egyetem elvégzését követően az ELTE Szerves Kémiai Tanszékén helyezkedett el, ahonnan 12 év után kerül át az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjához, amelynek 1999-ben a vezetője lett. 2003-ban nyert egyetemi tanári kinevezést, amely alapján oktatói és kutatói tevékenységét ismét a Szerves Kémiai Tanszéken folytatja. Ugyancsak ebben az évben választotta az egyetemi tanács az oktatási és tudományos ügyek rektorhelyettesévé.

Kutatási tevékenysége széles körű hazai és nemzetközi ismertségnek és elismertségnek örvend, számos tudományos társaság tagja, az Európai Peptidtársaság titkára – közölte az intézmény az MTI-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik