Pénzügy

Könnyen kirúghatóak a magyarok

A visegrádi országok rugalmasabban szabályozzák a munkaerő-felvételt és -elbocsátást a keleti és déli szomszédaiknál. Hazánkban könnyebb felvenni és könnyebb is kirúgni az alkalmazottakat, mint a térség legtöbb országában.

A Világbank tanulmánya szerint a magyarországi munkajog érezhetően rugalmatlanabb, mint Csehországban, többé-kevésbé megegyezik a szlovákiaival és a lengyelországival, és jóval liberálisabb a térség többi országában jellemzőnél – írja a Világgazdaság. Az elbocsátások nehézségét jelző indexérték a térség országai közül egyedül Bulgáriában alacsonyabb, mint nálunk. Magyarországon ugyanis – ellentétben a többi szomszédos állammal – a munkaadó nem köteles értesíteni a hatóságokat, mielőtt elbocsátaná egy dolgozóját, csak abban az esetben, ha nagyobb létszámú leépítésről van szó. Az elbocsátásra vonatkozó egyéb szabályok, mint például a kirúgás indokainak köre szintén rugalmasabbak hazánkban, mint a legtöbb kelet-közép-európai országban.

A bolgár jog még kevésbé védi a munkavállalóit a létszámleépítéseknél, sokkal szigorúbb szabályokat ír azonban elő a munkaerő-felvételnél, míg Magyarországon ez a mutató is rendkívül alacsony. Ebben a mutatószámban egyebek mellett a minimálbér nagysága és a fix idejű munkaszerződések maximális időtartama tükröződik.

A 37 pontos magyar összeredmény hajszálnyival magasabb az OECD-átlagnál (35,8 pont), tehát a hazai munkajog rugalmassága nem sokban tér el a fejlett országokétól. Az átlag persze nagy különbségeket takar. Németországban például 55, Franciaországban 66, Nagy-Britanniában viszont csak 14, az Egyesült Államokban pedig mindössze 3 pont az összesített index értéke. A kevésbé fejlett államok közül az ázsiaiaknál jellemző a munkajogi előírások rugalmassága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik