Pénzügy

Csak az értékes diploma a nyerő

A magas színvonalú tudást képviselő, elismert diplomák iránti kereslet nem csökken a pályakezdők munkaerőpiacán. Ugyanakkor egyre nagyobb a különbség az egyes diplomák értéke között, némely papírral nehéz elhelyezkedni.

A kutatásról

A GVI kutatásában 2005 október-novemberében 121 cég vett részt egy kérdőív kitöltésével, továbbá 30 szervezet vezetőjével vagy HR-szakemberével készítettek szakértői interjút.

A diplomás pályakezdők munkanélküliségéhez a gyengébb minőségű képzést nyújtó, a felvételizőket alacsony ponthatárral csalogató intézmények is hozzájárulnak, de a pályakezdők túlzott elvárásai is táplálják – derül ki a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) friss tanulmányából. Ugyanakkor a magas színvonalú felsőoktatási intézmények diplomái iránt nem csökkent és a közeljövőben nem is fog csökkenni a kereslet. Az elemzés szerint a diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyei 2006-ban várhatóan nem romlanak, és középtávon még enyhe javulásra is számítani lehet.

Vegyes minőség

A GVI felmérésének eredményei szerint a felsőoktatási intézmények és szakok elszaporodásával megjelentek az alacsonyabb piaci értéket képviselő diplomák. A felsőoktatás kiszélesítése kívánatos folyamat, aminek részben természetes velejárója a jelenség. Különösen erősen tükröződik a felsőoktatás színvonalbeli különbségeinek növekedése a közgazdász pályakezdőkkel kapcsolatos véleményekben.

A FigyelőNetnek nyilatkozó fejvadászok szerint egyre több cégnél létezik az egyes felsőoktatási intézmények diplomáit rangsoroló informális lista, ami alapján a HR-esek minősítik a pályakezdő jelentkezőket. Sőt, vannak olyan cégek, amelyek emberi erőforrás-menedzserei az álláshirdetésben nyíltan leírják, melyik egyetem vagy főiskola diákjainak jelentkezése nem kívánatos. A GVI felmérése megerősítette az évek óta bevett, de általánosnak még nem mondható gyakorlatot: a kutatásban résztvevő vállalatok egy része szintén elismerte, hogy rangsorolják az egyes diplomákat.

A jókat keresik

A közgazdasági végzettséggel kapcsolatosan a munkáltatók gyakran bizonytalanok, mivel az elmúlt tíz évben megsokszorozódott a közgazdászdiplomát kiállító szakok száma, és a hagyományos értelemben vett közgazdasági ismereteket csak marginálisan oktató intézmények is közgazdásznak minősítik a piacra kilépő hallgatóikat. A GVI-kutatás azonban megerősítette, hogy a jó minőségű közgazdászképzést szerzett pályakezdők a jövőben is keresettek maradnak, közülük is leginkább a pénzügyesek, könyvelők, kontrollingosok, és piackutatók számíthatnak könnyebb elhelyezkedésre. A marketinges pályakezdők állásesélyei ennél valamivel rosszabbak, mivel túlkínálattal kell küzdeniük, ami várhatóan alig csökken a jövőben. Azonban a marketingesekre is érvényes, hogy a motivált, szakmailag felkészült pályakezdőknek nem lesz nehézségük az elhelyezkedéssel. A verseny tehát a közgazdasági vonalon erősödik, ami a karrierjüket tudatosabban építő, elismertebb intézményekben tanuló fiataloknak kedvez.

Tovább erősödhet a kereslet a diplomás ügyintézők és asszisztensek iránt, míg a jogászok és a tanárok egyre nehezebben tudnak majd elhelyezkedni.

Kezdőbér

A diplomás pályakezdők bruttó átlagbére 185 ezer forint, két éven belül azonban 20 százalékos emelésre számíthatnak.

Hol keresnek?

A GVI felmérése alapján a feldolgozóiparban, a kereskedelmi és szolgáltató szektorban különösen a mérnök végzettségű friss diplomások iránt erősödhet a kereslet, de a termelésirányító, informatikus és műszaki menedzser pályakezdők elhelyezkedési esélyei is javulhatnak.

A frissen végzettek legkönnyebben a nagyobb vállalatoknál találhatnak állást, de a pályakezdők aránya a diplomás létszámon belül a közepes méretű, 50-250 főt foglalkoztató cégeknél a legmagasabb. A pályakezdők létszámát azonban várhatóan a nagyobb cégek bővítik majd. A kis-, és közepes cégek 13 százaléka, a nagy cégek 38 százaléka tervezi pályakezdők felvételét a jövő évben. A pályakezdők iránti kereslet várható alakulásában meghatározó lehet az a viszonylag új jelenség, hogy a külföldi multinacionális cégek szolgáltató központokat hoznak létre Magyarországon, mivel ezek a cégek leginkább a kezdőket keresik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik