Pénzügy

Középiskolai felvételi: a hiba az iskoláknál

Minden bizonnyal figyelmetlenségből íratták meg szombaton a rendes felvételi feladatsorok helyett a február 2-ára összeállított teszteket hat középiskolában.

Az ügyben az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vizsgálatot indított. Pósfai Péter főigazgató a Népszabadság érdeklődésére elmondta: az iskolák a pótfelvételi feladatlapjaiból csak néhány darabot kaptak, mivel a második vizsgán csak kevés – a rendes vizsgáról például betegség miatt távol maradt – diák vesz részt. A tévedésből felbontott csomagok ezért hamar elfogytak. Volt, amelyik intézményben ekkor észlelték a hibát, és mivel még csak tíz perc telt el, kicserélték a feladatlapokat.

Volt azonban olyan iskola is, ahol még ekkor sem tűnt fel a felügyelő tanároknak, hogy valami tévedés történhetett: fölbontották a rendes tételeket is, és a többieknek kiosztották azokat. Így előfordult, hogy azonos iskolában és azonos időpontban vizsgázó két diák más-más feladatsort töltött ki.

Pósfai Péter ugyanakkor hangsúlyozta: a diákokat nem éri hátrány, hiszen az eredeti és pótfeladatlapok azonos nehézségűek. Így bármelyiket is írta meg egy felvételiző, a vizsgája érvényes. Az OKÉV-nak azonban új pótfelvételi feladatsorokat kell kiküldenie mind a 330 iskolának – de csak anyanyelvből, mert a második, a matematikai feladatsorokból már mindenhol a megfelelőt osztották ki a diákoknak.

A főigazgató érthetetlennek nevezte, hogy miért bontottak föl rossz tételcsomagokat. Mint mondta: a csomagoláson és minden egyes feladatlapon is jól láthatóan feltüntetik a vizsga dátumát. Az egyik vizsga január 28-án reggel tíz órakor volt, a másik február 2-án, délután kettőkor lesz. Pósfai Péter megjegyezte: az egyik iskolaigazgató azzal indokolta a tévedést, hogy a feladatlapok csomagolása teljesen egyforma, csupán a dátum volt rajtuk különböző.

A lap szerette volna megkérdezni az iskolákat is, az intézményvezetők azonban – akik a jog szerint egyértelműen felelősek hasonló esetekben – elzárkóztak az érdemi választól. Egy név nélkül nyilatkozó igazgató úgy fogalmazott: a figyelmetlenség is szerepet játszott abban, hogy rossz tételcsomagot bontottak föl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik