Pénzügy

Már igényelhetnek munkanélküli segélyt a vállalkozók

Január 2-a után a munkanélkülivé vált vállalkozók először igényelhetnek járadékot a Munkaerő-piaci Alapba történt tavalyi befizetéseik után. A tárca becslése szerint idén összesen 13 ezer ember kap majd járadékot.

A Munkaerő-piaci Alap felülről nyitott előirányzata erre a címre 2006-ban 1,9 milliárd forint. Az ennek alapjául szolgáló, az egészségbiztosítási járulékalap 4 százalékára rúgó vállalkozói járulékból az adóhatóság sajtóosztálya szerint 2005-ben 6,524 milliárd forint folyt be – tudta meg a Napi Gazdaság Varga Ildikótól, az FMM osztályvezetőjétől.

Ez valamivel több, mint a költségvetési törvényben szereplő 11,2 milliárdos előirányzat fele, amelyet minimálbér-alapú befizetéssel kalkulálva a szaktárca 540-550 ezer befizetőt feltételezve határozott meg.

A járadék megállapításakor az előző négy évet veszik figyelembe – a munkanélküli 5 járulékfizetési nap után jogosult egynapnyi járadékra. A járadék folyósításának maximális időtartama 270 nap. Erre az a munkanélküli lehet idén jogosult, aki 2005-öt megelőzően három évig munkaviszonyban állt, majd az előző – már vállalkozói járulékfizetési kötelezettséggel terhelt – évben vállalkozói jogviszonya volt – mondta lapnak Lőrincz Leó, a Foglalkoztatási Hivatal főosztályvezetője. Ezek alapján az a munkanélküli, aki az előző négy évben végig vállalkozó volt, legfeljebb 73 napig jogosult a járadékra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik