Pénzügy

Akkreditáció nélkül indul 42 egyetemi szak

Negyvenkét olyan alapképzési szakra felvételizhetnek idén a felsőoktatásba jelentkezők, amelynek indítását nem támogatta a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB). Ennyi esetben bírálta felül Magyar Bálint oktatási miniszter az egyik legfőbb tanácsadó testületének véleményét.

A Magyar Hírlap információi szerint a szóban forgó szakok listája a bizottság honlapján, a www.mab.hu címen is elérhető. Többségüket kisebb főiskolák indítják, de van elutasított szak a pécsi és a szegedi egyetemen, valamint a legnagyobb egyházi felsőoktatási intézményekben is. A legtöbb nem támogatott, mégis elinduló alap- (bachelor) szak a gazdálkodási és menedzsment nevet viseli, ezt hét intézményben engedélyezte saját hatáskörben a miniszter.

Magyar Bálint korábban azzal indokolta a MAB véleményének felülbírálását, hogy egy-egy régióban erős társadalmi és piaci igény van néhány képzésre. A miniszter hangsúlyozta: a döntéseihez több testülettől kér szakmai véleményt, ezek közül csak az egyik – igaz, a legfontosabb – a MAB. Később azt is mondta, hogy a bizottság döntéseinek hátterében sokszor „kenyérharc” áll, vagyis az egyetemi szakértőkből álló gárda azért utasít el egy szakindítási kérelmet, mert az új képzés az anyaintézményük elől szívná el a jelentkezőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik