Pénzügy

A színlelt szerződés nem zárja ki az állami támogatást

Elfogadta a parlament azt az eredetileg munkaadóktól származó indítványt, hogy megemeljék a színlelt szerződésekkel foglalkoztatottak létszámát, amely mellett még kapható állami támogatás.

A feketemunka felszámolásának érdekében a kormány módosította a közbeszerzési törvényt, hogy a nem legálisan foglalkoztató munkaadók ne nyerhessenek el állami támogatást. A színlelt szerződések kapcsán azonban nagylelkűbbnek mutatkozott a parlament, amikor megszavazta csütörtökön az MSZP módosító javaslatát. Az eredeti tervek szerint kevesebb főben maximálták volna azt az alkalmazotti létszámot, amelyet érint a színlelt szerződéssel történő foglalkoztatás, és aminek megléte mellett még kapható lett volna állami támogatás. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban novemberben kezdeményezték a munkaadók, hogy emeljék meg ezt a toleranciaküszöböt. A javaslatot a munkavállalói és a kormányoldal is támogatta.

Az új szabályozás értelmében a 34 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégeknél legfeljebb 1 munkavállalóra vonatkozhat ez a könnyítés, a 34–333 dolgozó foglalkoztatása esetén az összlétszám 3 százalékára vonatkozhat ez a szabály, a 333 munkavállalónál magasabb létszámmal rendelkező cégnél pedig legfeljebb 10 fő lenne ez a határ – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik