Pénzügy

A kicsik használják ki a dolgozókat karácsonykor

Évekkel ezelőtt a nagyobb kereskedelmi áruházak nem tartották be a munkaidőre és az ünnepi nyitva tartásra vonatkozó előírásokat, mára azonban inkább a kisebb cégek szegik meg a munkaügyi előírásokat.

Karácsony környékén gyakran előfordul, hogy olyan boltok tartanak nyitva ünnepnapokon, amelyeknek nem lehetne, de az is tipikus ilyenkor, hogy bár a bolt jogszerűen tart nyitva, nem fizetik ki a dolgozóknak az ezért járó magasabb munkadíjat – mondta el a FigyelőNetnek az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) munkatársa. Célvizsgálatot ugyan jelenleg nem végeznek, de szúrópróbaszerűen meglátogatják a karácsonyi hajrában érintett boltokat, cégeket a munkaügyi ellenőrök. Míg pár évvel ezelőtt a nagyobb kereskedelmi láncokra volt jellemző a munkaügyi jogsértés karácsony tájékán, ma inkább a kisebb cégeknél fordul elő, hogy nem tartják be a munkaidőre vonatkozó előírásokat, ami az OMMF munkatársának tapasztalatai szerint a finanszírozási gondjaiknak köszönhető. Bőséges profit híján nem tudnak több munkavállalót foglalkoztatni, ezért átlépik a napi 12 órás vagy a heti 48 órás maximált munkaidőt, és gyakran meg sem fizetik az ezért járó, az alapbér 100 százalékát kitevő munkaszüneti napra járó pluszbért. Szintén tipikus jogsértés év végén a leltározáskori munkaidő nyilvántartásba nem vétele – mondta az OMMF munkatársa.

Mivel a munkaidő be nem tartása az OMMF irányelvei szerint a súlyos jogsértések kategóriájába tartozik, a bírság sem enyhe: ha első alkalommal állapítják meg a jogsértést, 50 ezertől 2 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a munkaügyi ellenőrök; ha ismételten tapasztalnak egyszerre több jogsértést, akkor 50 ezer és 6 millió forint közötti bírsággal sújthatják a munkaadót. Ha azonban egy cég legfeljebb 20 főt foglalkoztat, akkor a maximális bírság nem lehet több 3 millió forintnál.

A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény 2006. január elsején életbe lépő módosításával szigorúbban fogják büntetni az ilyen típusú jogsértéseket. Jelenleg ugyanis, ha csak egy munkavállalót érint a munkaidő be nem tartása, akkor nem szabható ki bírság, jövőre azonban már egy dolgozó miatt is büntethető a munkáltató, méghozzá nagyobb összegre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik