Pénzügy

Többen megnyitnák a munkaerőpiacukat

Finnország mellett több régi EU-tagállam készül megnyitni munkaerőpiacát az új kelet-európai tagországok előtt, de a két legnagyobb uniós gazdaság, Németország és Franciaország egyelőre nem tervezi a korlátozások feloldását – írta a keddi Financial Times.

A londoni üzleti napilap szerint Finnország az első a régi tagok közül, amely bejelenti az uniós bizottságnak, hogy májusban felemelheti a sorompót az új tagállamokból érkező munkavállalók előtt. A finn példát több más ország is követheti, köztük Spanyolország, áll a cikkben.

Finnország – a hazai munkanélküliség csökkenése mellett – a három, munkaerőpiacát kezdettől megnyitó régi tagállam “sikeres tapasztalatai” láttán fontolgatja a korlátozás feloldását, valamint abból a célból is, hogy könnyebben ellenőrizhetők legyenek a bevándorlóknak nyújtott fizetések és feltételek, áll a Financial Timesban.

Nagy-Britanniában, legnagyobb EU-gazdaságban, amely a bővítés pillanatától megnyitotta munkaerőpiacát a kelet-európai tagországok előtt, a novemberi kormányadatok szerint az EU-ba újonnan belépett keleti országokból 290 ezren jelentkeztek munkára. E munkavállalók, zömmel lengyelek, olyan – főleg idegenforgalmi és építőipari – állásokat töltenek be, amelyekre nehéz munkaerőt találni.

A Financial Times szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy Franciaország és Németország, amelyekben lényegesen magasabb a munkanélküliség, mint Nagy-Britanniában, jövőre változtatna álláspontján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik