Pénzügy

Több mint ezer orvos kért igazolást külföldi munkához

Magyarország uniós csatlakozása óta 1026 orvos kérte szakképesítésének igazolását ahhoz, hogy külföldön tudjon munkát vállalni. Ez nem jelenti azt, hogy ennyien el is mentek külföldre dolgozni – mondta Kapócs Gábor, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

A Magyar Rezidens Szövetség konferenciáján az államtitkár megjegyezte: arra nincs adata a minisztériumnak, hogy ténylegesen hány orvos helyezkedett el külföldön. Kapócs Gábor egy 2001 őszén, 1200 egészségügyi dolgozó bevonásával készült felmérést ismertetve elmondta: a külföldi munkavállalás okaként első helyen a magasabb fizetést, második helyen a jobb életminőséget jelölték meg, és dobogós helyet “szerzett” a jobb munkafeltétel is.

A külföldi orvoshiány okát, tehát, hogy van betöltetlen álláshely az unió több országában is, azzal magyarázta, hogy más országokban visszafogták az orvosképzést, amelynek hatása ezekben az években jelentkezik, és elsősorban hétvégi és ügyeleti munkára lenne igény az unió területén.

A hazai orvoshiányra kitérve Kapócs Gábor elmondta: jelentős a szakemberhiány a kórházi ellátásban: 12 155 az állások száma, ezekből azonban csak 11 425 hely betöltött. A járó beteg és háziorvosi szekciót nézve az előbbinél 500, az utóbbinál 68 a betöltetlen státusok száma, amelyek betöltése elsősorban a kistelepüléseken és a hátrányos helyzetű régiókban probléma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik