Pénzügy

A drogosok nem késnek munkahelyükről

A legális vagy illegális drogok használata ugyan valóban kockázatvállaló magatartásformának számít, azonban kontrollált, mértékletes használatuk egyáltalán nincs szükségszerűen káros hatással a munkahelyi teljesítményre – derül ki a Társaság a Szabadságjogkért jogvédő szervezet tanulmányából.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet tanulmánya szerint valójában nincs bizonyíték arra, hogy a drogokat alkalomszerűen, kontrolláltan használó droghasználók többet késnének vagy rosszabbul látnák el feladataikat. Ráadásul mivel a drogtesztek képtelenek megkülönböztetni az alkalmi droghasználókat a problémás függőktől, vagy az aktuális bódult állapotot a jóval korábban történt droghasználattól, a drogtesztek nem garantálják a vállalatok hatékonyabb működését. Sőt, a Szilikon-völgyben végzett hatásvizsgálat szerint a drogteszteket bevezető vállalatok termelékenysége romlott – állítja a tanulmány. Az Egyesült Államokban egyre több vállalat ismeri fel ezt, így a drogteszteket alkalmazó cégek aránya évek óta csökken.

A TASZ tanulmányával arra kívánja felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a munkahelyi drogtesztek nem jelentenek megoldást a vélt vagy valós munkahelyi drogproblémákra, mivel súlyosan korlátozzák a munkavállalók személyiségi jogait, ezért bevezetésük csakis különleges biztonsági megfontolásokkal, szigorú adatvédelmi szabályozás mellett igazolható. A TASZ véleménye szerint a munkahelyi alkohol- és drogproblémák hatékony kezelésének kulcsa a megfelelő humánerőforrás-gazdálkodás, nem a drogtesztelés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik