Pénzügy

Száz lépés: munkaügyi leltár

A kormányváltás óta 87 600 fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, a Száz lépés programjának további munkaügyi intézkedéseivel arra törekednek, hogy a kormányzati időszak végére ez a szám elérje a százezret.Csizmár Gábor a kormányprogram eddigi munkaügyi lépéseit foglalta össze a vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón.

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter többek között ismertette, hogy a 100 lépés 19 munkaügyi intézkedéséből igen sok már hatályos. Példaként hozta fel az alkalmi munkavállalói könyv használatának kiterjesztését, könnyítését, a pályakezdők start kártyáját, az álláskeresési járadék bevezetését. Több intézkedésnél az arra vonatkozó törvényjavaslatokat már az Országgyűlés tárgyalja.

Az alkalmi munkavállalói könyv használatának kiterjesztése révén idén már 220 ezren váltották ki ezt a dokumentumot, csaknem kétszer annyian, mint a korábbi években – ismertette a miniszter. A start kártyát kiváltó pályakezdők száma csaknem ötezer. A fiatalok általában már a biztos álláshely esetén váltják ki ezt a kártyát, mert annak érvényessége különben lejár. A foglalkoztatás első évében a 33,5 százalékos járulékterhek helyett 15 százalékos járulékfizetéssel, a második évben 25 százalékos járulékfizetéssel foglalkoztathatják a munkáltatók a start kártyával rendelkező pályakezdőket.

A miniszter fontos változásnak nevezte, hogy a korábbi munkanélküli járadékot, új nevén az álláskeresési járadékot csak azok vehetik igénybe, akik aktívan, tevőlegesen hozzájárulnak álláskeresésükhöz.

A téli hónapokra hétmilliárd forintos keretösszegből 24 ezren juthatnak majd közmunkához a hamarosan induló program keretében. A napokban járt le a pályázatok beadási határideje, 356 érvényes pályázat érkezett. Az önkormányzatok jelentős része bekapcsolódik ezekbe a munkákba kereseti lehetőséget biztosítva a munkanélkülieknek.

A miniszter szólt arról is, hogy az eddigiekben ismertetett intézkedésen kívül újabbakkal is jelentkeznek majd a közeljövőben. Így például a mikro- és kisvállalkozások foglalkoztatási lehetőségeinek elősegítésével, a civil szervezetek foglalkoztatási szerepének erősítésével, a közszférában a foglalkoztatás biztonságának javításával. A szakképzetleneket pedig ösztönözni kívánják arra, hogy gyorsan és ingyenesen a munkaerőpiacon szükséges szakképesítéshez jussanak – jegyezte meg a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik