Pénzügy

47 milliárd forintos vezérigazgatói fizetés

Tavaly a nagy amerikai cégeknél a vezérigazgatók éves átlagos jövedelme 5,74 millió dollár , vagyis több mint egy milliárd forint volt. A Yahoo vezére tavaly több mint 47 milliárd forintot keresett.

Az amerikai vezérigazgatók jövedelme 30,2 százalékkal emelkedett 2003-hoz képest – áll a Corporate Library, egy kormányzati kutatócsoport által készített tanulmányban.

A Standard & Poor’s 500 index alakításában részes vállalatok vezérigazgatói ennél is többet, átlagosan 11,71 millió dollárt (körülbelül 241 millió forintot) keresnek. A növekedés csaknem kilencszerese az amerikai fogyasztói árak tavalyi 3,3 százalékos emelkedésének, kétszerese az előző évi 15 százalékos mértéknek.

Hasonló az emelkedés, mint a 90-es években volt – állítja Paul Hodgson, a kutatócsoport egyik vezetője. Változás a javadalmazás módjában érzékelhető: egyre több vállalat ad részvényopciókat vezetői részére; ennek egyértelmű következménye, hogy mindenki a piaci árak alakulásában lesz érdekelt.

A vizsgálatba kétezer nagy amerikai társaságot vontak be, 1843 adatait dolgozták fel. A Corporate Library figyelembe vette a bért, a jutalmakat, a teljesítményhez kötött kifizetéseket, a részvényjuttatásokat, az opciók lehívott értékét egyaránt; mindez szélesebb értelmezése a javadalmaknak, mint amit sok más szakértő alkalmaz.

A felmérés szerint az S&P 500 vállalatának vezérigazgatói közül a legjobban fizetett a Yahoo Inc. vezére, Terry Semel lett, aki nem kevesebb, mint 230,6 millió dollárt kapott (több mint 47 milliárd forint), főként részvényopciók formájában.

124,8 millió dollárhoz (25 milliárd forint) jutott a United Health Group Inc. vezérigazgatója, William McGuire; 109,7 millió dollárja (22 milliárd forint) lett Waters Corp. élén álló Douglas Berthiaume-nak. Csak hogy tudjuk: a United Health egészségbiztosító, a Waters gyógyszerkutatási felszereléseket gyárt.

“Csak” a lista hetedik helyét szerezte meg az Exxon Mobil Corp. első embere, Lee Raymond, aki a 81,7 millió dollárból (16 milliárd forint) 28 milliót kapott részvényjuttatás formájában.

Más ágazatok cégeinek vezérigazgatói sem panaszkodhatnak: Sumner Redstone, aki Viacom Inc. médiavállalatot vezeti 56 millió dollárt (11 milliárd Ft) kapott; a Merrill Lynch & Co. élén álló Stanley O’Neal 32 millió dollárért (6,5 milliárd forint) dolgozott.

Hodgson a cégeket hibáztatja amiatt, hogy vezérigazgatóik “piaci árát” más cégekhez viszonyítva állapítják meg, akár megéri nekik, akár nem.

A lista másik végén ismert nevek szerepelnek: az Apple Computer Inc. élén álló Steve Jobs mindössze 1 dollárt kapott – igaz, korábban 74,75 millió dolláros részvényjuttatásban részesült.

A Berkshire Hathaway Inc.-től évente 100 ezer dollárt kap vezérigazgatója. Warren Buffett azonban a Forbes kimutatásai szerint 40 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik