Pénzügy

Külföldi tanulásra ösztönöz az OM

Az oktatási tárca arra szeretné ösztönözni a diákokat, hogy felsőoktatási tanulmányaik során minimum néhány hónapot töltsenek el külföldön – mondta Magyar Bálint.

Az oktatási tárca vezetője minderről a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ által szervezett, “Study Abroad – Tanulj külföldön!” elnevezésű, hétfőn kezdődött négynapos rendezvénysorozat megnyitóján beszélt. Mint mondta, a külföldi tanulást egyebek között azzal szeretnék segíteni, hogy ha a diák teljes idejű külföldi képzésre jelentkezik, akkor megnövelt összegű diákhitelt vehessen fel. Ha a Alkotmánybíróság pozitív döntést hoz a testület előtt lévő felsőoktatási törvényről, akkor erre már a következő tanévtől lehetőség nyílik.

Magyar Bálint újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jelenleg havi 30 ezer forintos diákhitelt 40 ezerre lehetne növelni, de ebben az esetben a törlesztés mérteke is nőne. Erről már tárgyaltak a Diákhitel Rt.-vel.

A miniszter beszámolója szerint az idei tanévben mintegy háromezer külföldi diák tanul Magyarországon, és azt szeretnék, ha egy évtized múlva ez a szám megtízszereződne.

Dimák Dávid, a Tempus Közalapítvány munkatársának tájékoztatása szerint a hallgatók mobilitását célzó Erasmus-program keretében az 1998-99-es tanévben 856 magyar diák tanult külföldön, míg a 2004-2005-ös tanévben már 2300. A leginkább kedvelt országok között van Németország, Franciaország és Olaszország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik