Pénzügy

Véglegesítették az új pontszámítási rendszert

A kormány tegnap elfogadta a felvételi eljárásról szóló kormányrendelet módosítását. A legfontosabb változások a jelentkezés módját, a többletpontok számítását, az elérendő minimális pontszámot és a nyelvvizsgákért adható pontok mennyiségét érintik.

Az emelt szintű érettségit tevő felvételizőknek csak azért a vizsgáért adható többletpont, amelyből a felvételi eredményt számítják. Emelt szintű vizsgánként hét-hét pont jár, ha viszont a felsőoktatási intézmény csak egy vizsgatárgy alapján számol, akkor a felvételiző 14 többletpontot kaphat. 2008-tól a szerzett vizsgapontok már csak két érettségi tárgy alapján számolhatók.

2008-tól a nyelvvizsgákért maximum 10 pont adható annak érdekében, hogy nagyobb súllyal essenek latba a szakmai tárgyak.

Új elemként szerepel a rendeletben, hogy többletpont adható a Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája versenyein elért helyezésért (nagydíj 5 pont, első díj 3 pont).

A minőség védelme érdekében jövőre már a felvételhez szükséges minimális pontszám 78 pont, a felsőfokú szakképzésben 72 pont lesz.

A 2006-os felsőoktatási felvételire a jelentkezési lapokat már elektronikusan is ki lehet tölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik