Pénzügy

Munkaadói beleegyezés nélkül szigorodik a munkaügyi ellenőrzés

A munkaügyi ellenőrzési törvény módosítását előre láthatólag a munkaadók támogatása nélkül terjeszti be az Országgyűlésnek a kormányzat, miután azt Országos Érdekegyeztető Tanács keddi ülésén a munkaadói oldal elutasította. Az új tervezet differenciáltabb jogsértési kategóriákat és bírságokat tartalmaz.

Több ellenőr

 
A munkaügyi ellenőrző szervezet létszámát 100 fővel bővítették az idén. A munkaügyi minisztérium számításai a száz új munkaügyi ellenőr egy év alatt 35 ezer be nem jelentett munkaviszonyt lesz képes leleplezni, amelyhez közel 7,5 milliárd forintos bírság fog társulni.

A munkaügyi minisztérium munkatársai szerint a korábbi javaslatokhoz képest differenciáltabb, az egyes jogsértések pontos minősítésére törekvő törvénytervezetet nyújtanak be a parlament elé, ami a munkaadói oldal kívánságai szerint módosítottak. Ennek ellenére az Országos Érdekegyeztető tanács (OÉT) keddi ülésén Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője azt hangsúlyozta, a javaslat a többszöri egyeztetés ellenére nem veszi figyelembe alapvető igényeiket. Ezért ultimátumnak tekintik a végleges változatot, és nem támogatják.

Munkaadói célok

A munkaadói oldal a keddi ülésen legalább annyit akart elérni, hogy azoknál a munkáltatóknál, akiknél először vetnének ki bírságot a felügyelők, annak mértéke ne legyen több 500 ezer forintnál. Ez szerintük ösztönözne a jogkövető magatartásra.

Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a munkaügyi bírság jelenlegi hatmillió forintos felső határát 20 millió forintra kívánja emelni a kormányzat a szakszervezetek egyetértésével. Dávid Ferenc szóvivő szerint a 10 millió forintos felső határ is elegendő volna.

Differenciáltabb

Herczog László, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára az ülésen azt hangsúlyozta, hogy a jogsértések és bírságok differenciálást a munkaadói oldal javaslatai alapján dolgozták ki, bár a munkaadói érdekképviseletek a bírságmértékekre vonatkozó igényét maradéktalanul nem tudták elfogadni. A korábbi törvénymódosítási tervezetben csak három kategória szerepelt, amelyekhez 5, 10, 15 millió forintos felső határral rendelkező bírságtételeket igazítottak, és a bírságok 30 ezer forintról indultak.

A keddi vitán szereplő változatban a differenciálás az egyes jogsértések pontosabb minősítését teszi lehetővé. A jelenlegi 6 millió forintos felső bírsághatár minden esetre vonatkozhat, az új 20 millió forintos viszont csak az ismételt jogsértésekre.

Kategóriákban, fokozatonként

A keddi ülésen előterjesztett változat szerint a munkaügyi nyilvántartásra, érdekképviseleti ügyekre vonatkozó jogszabály-sértéseknél, ha egy jogszabály-sértés egy munkavállalóra vonatkozik, akkor kétmillió forint lehet majd a bírság felső határa. Amennyiben több jogsértésről, több munkavállalóra vonatkozóan van szó, akkor nyolcmillió forint ez a felső határ.

A munkaszerződésekkel, a munkavállalók bejelentésével, a munkaidővel, a pihenőidővel, a túlórával, a szabadság kiadásával, a külföldiek foglalkoztatásával, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos jogszabály-sértéseknél a munkaügyi bírság felső határa 3, illetve 10 millió forint attól függően, hogy egy jogsértés egy munkavállalóra, vagy több jogsértés több munkavállalóra vonatkozik. A tervezet közbeeső bírságtételeket is meghatároz azokra az esetekre, amikor több jogsértés egy munkavállalóra, vagy egy jogsértés több munkavállalóra vonatkozik.

Más munkaügyi jogszabály-sértéseknél, mint például az egyenlő bánásmódra, a munkabérekre, az igazolások kiadására, a teljesítménykövetelményekre, az európai üzemi tanácsra vonatkozó előírások megsértésénél 5 és 8 millió forint a munkaügyi bírság javasolt felső határa attól függően, hogy egy jogsértés több munkavállalóra, vagy több jogsértés több munkavállalóra vonatkozik-e. Itt nincsenek további közbenső értékek. A bírság alsó tétele a javaslatban minden esetben 30 ezer forint. A különféle jogszabály-sértésekért kiszabott munkaügyi bírságok összeszámítva legfeljebb 15 millió forintot érhetnek el. Az újabb javaslatban is az szerepel, hogy ismételt jogsértéseknél a bírság összege már 100 ezer és 20 millió forint között határozható meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik