Pénzügy

Kezdődik az egyeztetés a minimálbérről

A munkaügyi miniszter jóváhagyása után a kormány elküldte tervezetét az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak - írja a Napi Gazdaság.

A kormány 2006-ban két területen változtatna a minimálbér-megállapítás gyakorlatán: az alapösszeg nem lehet kevesebb, mint a legutoljára nyilvánosságra hozott létminimum, maga a minimálbér pedig háromszintű lenne. A szakképzetleneket havi 63 ezer, a középfokú végzettségűeket 70 ezer, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket 77 ezer forintos minimális bér illetné.

A javaslatot a munkaügyi miniszter hétfőn jóváhagyta; és a tárca tegnap délelőtt elküldte az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT) és bizottsági ülésekre.

A munkavállalói oldal a tervek szerint csütörtökön tárgyal a közös álláspontról, amelynek alapját az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) javaslata jelenti, ezt küldték el a partnereknek. A szervezet a minimálbér esetében a kormányzati elképzelésnél nagyobb szorzószámokat tart szükségesnek: így a szakképzetlenek minimálbérénél 1,25-ször, illetve 1,5-ször lenne magasabb a felsőbb végzettségűek minimálbére. Szerintük ez közelebb jár a valóságban tapasztalható keresetkülönbségekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik