Pénzügy

A cégek 15 százaléka foglalkoztat távmunkást

A magyarországi vállalatok 15 százaléka alkalmaz távmunkást, 42 százalékuk helyezi ki egyes tevékenységeit – áll a PricewaterhouseCoopers 2005. július-augusztusában készített felmérésében.

A megkérdezett vállalatvezetők 7 százaléka tervez távmunkást foglalkozni, 53 százalékuk pedig lehetségesnek tartja a közeljövőben távmunka alkalmazását.

A válaszadók 60 százaléka nem ismeri a távmunkára vonatkozó jogi szabályozást, 70 százalékuk nem jártas adatbiztonsági kérdésekben, 66 százalékuk az adóvonatkozásokat, 44 százalékuk a távmunka alkalmazásának infrastrukturális igényeit, 54 százalékuk pedig a HR-vonatkozásokat nem ismeri kellően.

A megkérdezett vállalatok 42 százaléka használ erőforrás-kihelyezést, 14-14 százalékuk bérszámfejtését, 5 százalékuk könyvelését, 4-4 százalékuk kereskedelmi, illetve HR-tevékenységét, 2 százalékuk marketing-, 1 százalékuk K+F tevékenységét helyezi ki.

A megkérdezettek véleménye szerint leginkább az ügyfélszolgálatos, telefonos ügyfélszolgálati, termékmenedzseri, adatrögzítő könyvelői és számviteli tevékenységek végezhetők távmunkában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik