Pénzügy

Őszi pontvadászat

Idén lehetett először őszi érettségire jelentkezni. 36 600 diák élt ezzel a lehetőséggel. Most volt az utolsó lehetőség arra, hogy a diákok a vizsga letétele nélkül kapjanak pluszpontot a nyelvtudásukért.

Az őszi vizsga elsősorban azoknak szólt, akik eddig még nem érettségiztek, ugyanis az ősszel nem lehet szintemelő, vagy kiegészítő vizsgát tenni – mondta el Pósfai Péter, az Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközpont főigazgatója a Magyar Nemzetnek. Az októberi érettségire szeptember 5-ig lehetett jelentkezni.

Az összesen 56 700 vizsgából 25 ezer esetben az emelt szintű nyelvi érettséginek futnak neki a diákok, ugyanis idén van utoljára lehetőségük arra, hogy nyelvvizsga-bizonyítványukat bemutatva, az érettségi letétele nélkül – automatikusan szerezzék meg az emelt szintű jelesért járó plusz hét pontot – tette hozzá Pósfai. A jelentkezők negyven százaléka készül arra, hogy így szerezzen pontot.

A tavasszal tapasztalt hiányos vizsga-előkészítés miatt megintett szakember azt nyilatkozta, hogy a mostani feladatsorokat már az új, szigorított rendszer szerint készítik el, és tárolják. Jelentősen lerövidül majd az előkészítés és a kiszállítás közti idő. A vizsgák előtt a raktárból egy jegyzőhöz szállított tételsorokat a vizsga néhány nappal az igazgatók a jegyzői irodában ellenőrzik, de a csak az érettségi napján kapják kézhez az iskolák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik