Pénzügy

Új szakmák és megszűnő képzések a fővárosban

A Fővárosi Ifjúsági Pályaválasztási Tanácsadó két kötetben gyűjtötte össze az iskolaválasztással kapcsolatos jövő évi tudnivalókat. Átalakul a képzési kínálat.

A 2006/2007-es tanévben jelnyelvi tolmácsnak és útfenntartó szakmunkásnak is tanulhatnak a fővárosban a diákok, hiába keresik ugyanakkor a takács vagy az általános vegyipari szakmunkás képzéseket – tájékoztatott Málnási Gábor, a Fővárosi Ifjúsági Pályaválasztási Tanácsadó (FIPT) osztályvezetője.

Az „Iskolaválasztás előtt … 2006″ című kiadványban iskolai név- és címjegyzéket találhatunk az önkormányzati, felekezeti, alapítványi és magán négy-, hat- és nyolcévfolyamos gimnáziumokról, a szakképző iskolákról, s a pályaválasztást segítő intézményekről.

A könyv tájékoztat a most induló tanévben rendezendő pályaválasztási kiállításokról és börzékről.

Málnási Gábor újdonságként említette az egyes szakmacsoportok rövid, pszichológus által összeállított személyiségjellemzőit, amelyek azt taglalják, milyen kompetenciák szükségesek egy-egy szakma elsajátításához. A kiadvány kitér a középiskolát végzettek nappali képzésére, oktatási intézmények, vállalkozások, vállalatok iskolarendszerű és tanfolyami képzési ajánlataira.

A Pest megyei intézményválasztást segíti az Iskolaválasztás előtt Pest megyében 2006 című kiadvány.

A szakemberek a gyermeklétszám további csökkenésével számolnak: várhatóan a 2006/2007-es tanévben 4-500-al kevesebb diák keres majd magának iskolát, a tanulók legalább két iskola közül választhatnak majd.

A FIPT-hez az elmúlt egy évben 6 710-en fordultak pályaválasztási tanácsadásért, az intézet a beiskolázottak 13,56 százalékának nyújtott segítséget a sikeres iskolaválasztáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik