Pénzügy

Az oktatási tárca nem fizet az ismételt érettségiért

Az Oktatási Minisztérium tavaszi igéretével ellentétben mégsem fizetik vissza a korábban érettségizett, de a felvételi érdekében most is vizsgára kényszerített fiatalok vizsgadíját - értesült a Népszabadság.

A korábban érettségizett diákoknak fizetniük kellett az újraírt vizsgáért: ha szóbeli és írásbeli is volt, akkor hatezer, csak egy vizsgarész esetén négyezer, az informatika- és az emelt szintű nyelvi érettségiért pedig tízezer forintot. A tárca szerint nem volna etikus az adófizetők pénzéből fizetni azt, amikor a diákok javítani próbálnak jegyeiken, ennek ellenére márciusban ígéretet tett arra, hogy akik a jogszabályi változások miatt voltak kénytelenek újból érettségizni, azoknak visszafizeti a vizsgadíjat.

Ennek értelmében mintegy 20 millió forintot kellene visszatérítenie a tárcának. A rendelet azonban mind a mai napig nem készült el. A tárcánál a Népszabadsággal azt közölték: forráshiány miatt senki sem kapja vissza az újraírt érettségiért befizetett pénzét. Később hozzátették azt is: keresik a lehetőséget a pénz előteremtésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik