Pénzügy

Könnyítenek az önkéntes munkavállalók helyzetén

Októbertől törvényi szabályozás teszi áttekinthetőbbé az önkéntes munkavállalók helyzetét. Az egyházi és non-profit szervezetek mellett, ezután más közhasznú társaságoknak is lehetőségük lesz igénybe venni az önkéntesek segítségét - írta a Népszava.

Göncz Kinga szerint egyre gyakoribb az a jelenség, hogy idős emberek, illetve fiatalok szeretnének önkéntes munkát végezni. Az új jogi szabályozás élesen elhatárolja az önkéntes munkát a fekete munkától, és lehetőséget biztosít egyes juttatások adómentességére is. A munkaadóknak lehetőségük lesz védőfelszerelés és munkaruházat biztosítására, átvállalhatják az alkalmazottak képzési- és utazási költségeit, de akár köthetnek helyettük balesetbiztosítást is.

Bódi György, a civil kapcsolatok főosztályának vezetője szerint, a jelenleg hatályban lévő jogszabályok inkább megnehezítik, mintsem elősegítik az önkéntes munkavállalók helyzetét, az új törvény azonban változtatni fog ezen.

A KSH felmérése szerint, a non-profit szervezeteknél jelenleg tevékenykedő önkéntesek száma, meghaladja a 400 ezer főt. Munkájuk 18 milliárd forint megtakarítást jelent Magyarországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik