Pénzügy

Nyáron sem lankad az álláspiac

Érdemes nyáron is munkát keresni, a meleg hónapokban sem csökken Magyarországon a munkaerő-piaci kereslet. A vezetői, a szellemi és a fizikai pozíciókra pályázóknak sem kell visszafogniuk az álláskeresés tempóját.

Nincs szezonalitás

A Profession.hu tapasztalatai szerint a nyári hónapokban is ugyanazokra a területekre keresik a legtöbb ember, mint az év többi szakában. A legnépszerűbb területek továbbra is: 1. Pénzügy/ Számvitel/ Biztosítás 2. Értékesítés
3. Mérnöki tevékenység
4. IT/Telekom

Bár Nyugat-Európában a nyár végéig szinte megáll az élet, Magyarországon alig lanyhul az álláspiac. A vállalatok ugyanolyan intenzitással keresnek munkaerőt, évszaktól függetlenül. A magyar munkavállalóknak sem csökken az álláskeresési kedvük a hőség hónapjaiban, sőt sokan ezt tartják a legjobb időszaknak a vadászatra.

Nyáron jobban ráérnek

„A nyár megérkeztével nem hogy csökkent volna az álláshirdetések száma, hanem nőtt” – mondta el kérdésünkre Somodi Hajnalka, a Profession.hu internetes állásportál munkatársa, ahol beosztotti és vezetői pozícióra is keresnek jelentkezőket. Míg májusban 1655 hirdetést helyeztek el náluk a cégek, júniusban már 1820 üres álláshelyet kínáltak a cégek, ami jelentős növekedés.

„Ennek oka valószínűleg épp az, hogy nyáron a csökken a munka, és a vállalati szakembereknek van idejük pótolni a hiányosságokat, ami sokszor jelenti az erőforráshiányt is” – véli Somodi Hajnalka. Így szeptemberre, a munkaév kezdetére már az új kollégák is megismerhetik a céget és a feladatokat, ráadásul az a szerencsés helyzet áll elő, hogy nyáron még idő is van a betanításukra.

A vezetői álláspiac sem lankad

Alig-alig csökken a kereslet a nyári hónapokban a munkaerőpiacon. „Még a vezetői pozíciókra pályázóknak sem érdemes nyáron lazítaniuk, és időszakosan felhagyniuk az álláskereséssel” – mondta el a FigyelőNetnek Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Rt. munkatársa. A fejvadász cég ilyenkor nyáron is sok megbízást kap, nem érzik az álláspiac lanyhulását. „Ennek ellenére statisztikailag mindig az augusztus lesz a leggyengébb hónapunk, de ez nem jelenti azt, hogy nagyarányú a visszaesés”- hangsúlyozta a fejvadász. A magyarországi helyzet nem hasonlítható a nyugat-európai nyári pangáshoz. Franciaországban, Spanyolországban augusztusban gyakorlatilag megáll az élet, szinte senki sem dolgozik, így bármilyen üzleti ügy elintézése akadozik, az álláspiacon sem történik semmi.

Bizonyos iparágakban pont a nyári szezon , így például a söripar vagy az üdítőital-piac ilyenkor fellendül, szellemi és fizikai munkakörbe is keresnek alkalmazottakat. A vendéglátóiparban is a meleg hónapokban mutatkozik a legnagyobb kereslet a munkaerőre. A hűtés- és klímatechnikai berendezéseket forgalmazó vállalatok munkaerőigénye is ilyenkor növekszik meg.

A Profession.hu megkérdezte az állásportál látogatóitól is, hogy nyáron keresnek-e munkát. Több mint ötezren válaszoltak a kérdésre: a válaszadók 61 százaléka szerint nincs jelentősége az évszaknak, 20 százalék szerint ez a legjobb időszak az álláskeresésre, hiszen több idő jut rá, és mindössze 18 százalék gondolja úgy, hogy ebben az évszakban nincs értelme állást keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik